Applova zamujena priložnost z Lightning konektorjem

Mandi

15. sep 2012 ob 12:15:56

Kot že rečeno, ima pred dnevi predstavljeni iPhone 5 tudi nov 8-pinski konektor, imenovan Lightning, ki zamenjuje prejšnji 30-pinski dock konektor. S spremembo so bojda prihranili nekaj dragocenega prostora za povečanje baterije na 1440 mAh (ki sicer še vedno ponuja krajši čas pogovora od izvirnega iPhona iz 2007), a če že, bi lahko to priložnost izkoristili za prehod na micro USB, tako kot (so jo že) domala vsi ostali proizvajalci.

Apple je l. 2009 namreč z Evropsko komisijo podpisal memorandum o soglasju za čimhitrejši prehod na micro usb konektor. Obvezo je dosedaj izpolnjeval z adapterjem, kar je očitno plan tudi vnaprej, na veliko nejevoljo potrošnikov. Adapter z Lighting na micro USB stane 18 evrov in je na voljo zgolj v Evropi. Za razliko od micro USB kablov ne bo pri roki ravno pri vsakemu prijatelju, zato ga bo treba nositi s sabo, pa paziti, da se ne pozabi tam oz. izgubi. V pomoč ne bo niti obstoječa Apple roba, ki je vsa narejena še na stari dock konektor. Tudi za to situacijo so adapterji, in sicer po ceni 29€ za kratkega oz. 39€ v 20cm različici, kar ni malo. Cene so tako visoke zato, ker Apple še ni odprl specifikacij, obenem pa grozi s tožarjenjem, tako da kitajski proizvajalci replik še čakajo. Še krajšo pa bodo potegnili imetniki glasbenih in video komponent, na katere se priklaplja iPhone - zavoljo dizajna tam za adapter preprosto ne bo (fizično) prostora. Nevšečnost se da mirno primerjati z nejevoljo, ki ste jo izkusili, ko ste prvič prejeli .docx dokument, vaš pisarniški program pa si z njim ni znal kaj veliko pomagati.

Vsega tega je iskreno gledano škoda. Micro USB konektor omogoča prav vse funkcije Lightning konektorja, no, morda z izjemo možnosti zaračunavanja navitih cen za adapterje.