Bo Apple končno sprejel USB-priključek?

Matej Huš

28. feb 2017 ob 20:38:52

Po nekaj letih zgolj manjših sprememb v dizajnu iPhona se obeta nekoliko večja prenova, ki bo po poročanju The Wall Street Journala prinesla priključek USB-C. Druga večja novost bo ukrivljen zaslon.

Nekoliko zaradi pritiska Evropske komisije, nekoliko pa tudi zaradi lastnih spoznanj so proizvajalci pametnih telefonov zadnjih letih prešli na polnjenje prek micro-USB. Končno smo se znebili šopa različnih polnilcev, ki so bili med različnimi znamkami seveda popolnoma nezdružljivi, čeprav za slednje ni bilo nobenega tehnološkega razloga. Grdi raček je ostal le Apple, ki je od predstavitve priključka Lightning leta 2012 trmasto vztrajal na njem. To je vodilo do precej bizarnih primerov; če denimo danes v trgovini kupite nov iPhone 7 in nov MacBook Pro ju lahko povežete -- šele ko kupite še ustrezen kabel.

Prehod s 30-pinskega priključka na Lightning pred petimi leti je proizvajalcem in uporabnikom povzročil nemalo sivih las, a do danes so tudi končni uporabniki zamenjali praktično vso strojno opremo, tako da podpira Lightning. In če bo sedaj treba ponovno menjati ali kupovati adapterje, da bo zadeva igrala z USB-C, uporabniki ne bodo zadovoljni. Lightning najdemo namreč marsikod: imajo ga Apple Pencil, Magic Mouse, Magic Trackpad, nove slušalke itd. Nekaj izmed teh naprav je resnično zelo novih.

Pomembna razlika je tudi lastništvo. Apple ima v lasti vse pravice za Lightning, za USB-C pa nobenih. Doslej je lahko nadzoroval vsak aspekt in odrejal certificiranje naprav (Made for iPhone), kar je po eni strani predstavljali majhen, a zanesljiv denarni tok za Apple, po drugi strani pa so s tem uporabnikom prihranili tegobe ob poceni kitajskih ponaredkih kablov, ki jih za USB ne manjka. Toda, maci imajo USB-C že od leta 2015, zato vključitev tudi v iPhone ni tako nemogoča.

Ali bo Apple res prešel na USB-C, bomo videli kmalu. Za zdaj se sprememba omenja za iPhone 8, nič pa ne piše o iPhonu 7S in 7S Plus. A imeti sočasno izdelke z dvema vrstami priključkov je malo čudno celo za Apple. Nič čudno pa ni, da bo imel najdražji model ukrivljen OLED-zaslon, saj to počno že praktično vsi. Vse bo znano najpozneje septembra.