Google začel reorganizacijo Motorole Mobility

Mandi

15. avg 2012 ob 16:12:08

Tri mesece po zaključku 12.5 milijard dolarjev težkega prevzema je Google najavil svoj načrt sprememb za Motorolo Mobility. Začenjajo z odpuščanjem 20% delovne sile, zaprtjem tam tretjine od sedanjih 94 pisarn po svetu, prevetritvijo menedžerskih pozicij in drastičnim zmanjšanjem letnega števila prestavljenih telefonov, pač v upanju, da bi problematičnemu proizvajalcu mobilnih telefonov povrnili nekaj nekdanje slave. Trenutni poslovni rezultati so namreč precej slabi - 233 milijonov dolarjev izgube samo v zadnjih 6 tednih in rdeče številke v 14 od 16 četrtletjih.

Brez dela bo ostalo 4000 zaposlenih, večinoma v Indiji in na Kitajskem, tisoč pa tudi v ZDA, to še letos. Menedžment so že prevetrili, kar 40% jih ni več, vajeti podjetja pa je v centrali v kalifornijskem Sunnyvallu prevzel dolgoletni Googlovec, Dennis Woodside (na sliki). Zapirajo tudi številne razvojne oddelke in jih koncentrirajo na treh lokacijah - v že omenjenem Sunnyvallu, v Chicagu in v Pekingu. Kot vodjo čikaškega oddelka, zdaj poimenovanega "Advanced Technology and Projects", so pripeljali Regino Dugan, ki je dosedaj delala v okviru Pentagonovega programa DARPA. V nasprotju s s celotnim podjetjem tam intenzivno zaposlujejo.

Morda najbolj vidna sprememba bo manjše število letno predstavljenih modelov telefonov, z 27 v lanskem letu na zgolj nekaj letos, in odpovedali polovico pogodb z dobavitelji. Ta del - sodelovanje Googla in MM oziroma morebitne privilegije, ki jih bo deležna slednja, zelo pozorno opazujejo tudi ostali Android proizvajalci, posebej Samsung in HTC. Samsung se je v strahu, da bi bil Moto deležen hitrejše dobave prihodnjih različic Androida, ali celo ekskluzivne različice, že začel zanimati za alternative (Tizen oz. BB OS 10, ob boku svojega lastnega Bada).

Analitiki ostajajo skeptični. Trg mobilne telefonije trenutno odločno pripada Applu in Samsungu, ki si skupaj razdelita 90% dobička, vsi ostali - HTC, Motorola, Nokia, idr. pa se potem kregajo za prestali drobiž.