Globalna penetracija mobilne telefonije 100 %

Matej Huš

14. maj 2014 ob 10:15:58

Na svetu je ta hip toliko uporabnikov mobilne telefonije, kot je prebivalcev, to je okrog 7,1 milijarde, ugotavlja Tomi Ahonen (in še marsikaj drugega). Čeprav v povprečju to pomeni, da je penetracija mobilne telefonije stoodstotna, velja številko vzeti z zrnom soli.

Da nima vsak Zemljan svojega mobilnega telefona, je več kot jasno. Že če odmislimo revnejši del prebivalstva v deželah tretjega sveta, je tu še cel kup otrok, ki telefonov tudi nimajo. Številka 7,1 milijarde se nanaša "naročnine", in sicer gre za meritev, koliko različnih aktivnih SIM-kartic je izdanih. Podrobnejša statistika razkriva, da je enoličnih uporabnikov 4,5 milijarde oziroma 63 odstotkov Zemljanov, kar je še vedno izjemno visoka številka. Sploh če pomislimo, da je na svetu okrog poldrugo milijardo računalnikov in dve milijardi televizorjev.

Kam odpadejo izginule milijarde? Porazgubijo se na več načinov. Nekateri imajo več telefonov, drugi imajo zgolj več SIM-kartic, kar je posebej uporabno v Evropi, kjer so stroški gostovanja zelo visoki. Potem je tu še precej ljudi, ki uporabljajo mobilni prenos podatkov in imajo v tablici, usmerjevalniku ipd. svojo SIM-kartico. Vse to so razlogi, da je aktivnih 7,1 milijarde SIM-kartic, 5,4 milijarde mobilnih telefonov in 4,5 milijarde ljudi.

Zanimiva je tudi denarna komponenta. Lani smo za mobilne storitve zapravili 1,15 bilijona dolarjev (673 milijard za pogovore, 200 milijard za sporočila, preostanek pa za prenos podatkov), kar je približno osem dolarjev mesečno na SIM-kartico. Za nove mobilne telefone pa smo porabili 280 milijard dolarjev, dodatnih 125 milijard dolarjev pa za dodatno opremo. Prodali so namreč 1,8 milijarde novih telefonov, kar pomeni, da telefone povprečno menjamo po štirih letih.