Windows 8 že pobegnil na splet

Matej Huš

6. avg 2012 ob 10:18:58

Ko je bil Windows 8 uradno dokončan, torej je dosegel stadij RTM, česa drugega tako ali tako nismo pričakovali. Le vprašanje časa je bilo, kako hitro bo kakšna kopija pobegnila na internet in to se je zgodilo v manj kot 24 urah. Sprva je na internetu vladala skepsa, ali gre za pravo verzijo, a po vikendu premlevanja je obveljal konsenz, da gre za pravo stvar.

Windows je za naročnike MSDN in TechNet vedno na voljo že pred izidom škatlaste verzije (retail). Tudi letos bo tako, in sicer ga bodo lahko prenesli že 15. avgusta, medtem ko bo splošna dobavljivost šele 26. oktobra. Uporabniki študentskih različic (program MSDNAA) in so navadno nekje vmes; za letos se še ne ve, kdaj bo Windows 8 na voljo zanje.

A že pred omenjenim 15. avgustom je na splet ušla dokončana verzija Windows 8. Gre za podrazličico z oznako N, kar pomeni, da ne vsebuje Windows Media Playerja. To je verzija, ki jo Microsoft trži v Evropi zaradi poravnave z Evropsko komisijo, ki mu je očitala kršitve protimonopolne zakonodaje z integracijo WMP v Windows. Različica te kopije, ki je ušla, pa je Enterprise. To je ena izmed treh verzij za arhitekturo x86 (poleg klasične in Pro) in edina, ki je v prosti prodaji ne bo mogoče kupiti, saj je namenjena institucionalnim odjemalcem.

Microsoft seveda odsvetuje nameščanje kopij iz nepreverjenih virov, saj bi lahko bile okužene s škodljivo programsko opremo. Kakorkoli že, Windows 8 je tu.