Naslednik Hotmaila je Outlook.com

Matej Huš

1. avg 2012 ob 07:00:33

Microsoft je predstavil naslednika popularne storitve Hotmail.com, ki je bil eden izmed prvih brezplačnih elektronskih predalov in še danes skupaj z Googlom in Yahoojem ostaja v skupini velikih treh. Imenuje se Outlook.com.

Čeprav združuje funkcionalnosti Hotmaila in Exchangea, bo namenjen domačim uporabnikom, medtem ko bo za poslovne ostal čistokrvni Outlook. Prva novost, ki jo pri registraciji v Outlook.com opazimo, je spremenjen videz. Ta je že prilagojen Windows 8, in sicer se sklada z uporabniškim vmesnikom Metro. Rokovanje s sporočili je lažje, saj enostavno gledamo predoglede pripetih slik in videoposnetkov, odznačujemo spam in dostopamo do spletnih aplikacij Office, saj je poskrbljeno za integracijo s spletnimi Wordom, Excelom, PowerPointom in OneNotom. Outlook.com bo tako eden izmed priporočenih način za dostop do elektronske pošte v Windows 8, Windows RT in Windows Phone. Mimogrede, Outlook.com ne bo imel reklam, obljubljajo v Redmondu, poleg tega pa so okno počistili (manj orodij in več sporočil).

Kdor uporablja SkyDrive - z Windows 8 bomo takšni praktično vsi - prejme brezplačnih 7 GB prostora za hranjenje sporočil. Dodaten bonbonček je vgrajena podpora za Skype (jasno, saj ga je Microsoft kupil). Kontakte lahko uvozimo tudi iz Twitterja, Facebooka, Gmaila ali LinkedIna. Microsoft torej poizkuša v elektronski predal (e-pošta) centralizirati vso komunikacijo, še zlasti ker bo Outlook.com privzeto podprt tudi na Windows Phone 8. Nekaj podobnega poizkuša tudi Facebook, ki bi rad vso komunikacijo zaklenil na svojo platformo. In če je potrebno izbirati med tema, je Microsoftova rešitev gotovo bolj odprta in zaupanja vredna.

Marsikoga zanima, ali to pomeni, da bodo elektronski naslovi @hotmail.com počasi postali @outlook.com. Za zdaj se to ne bo zgodilo. Nasprotno, Microsoft svari, naj lastnega naslova ne spreminjamo, saj je na naslov vezanih še kup drugih stvari (Xbox Live, SkyDrive, Marketplace itd.). Sčasoma bo Hotmail res verjetno romal v pozabo, a do tedaj je še daleč, pa tudi preusmeritev pošte bo bržkone delovala še dolgo po tem.

Kdor želi preizkusiti Outlook.com, v svojem predalu na Hotmailu preprosto klikne Upgrade. Vse nastavitve in vsebina so bodo preselili na Outlook.com, medtem ko bo naslov ostal enak. Po želji je mogoče tudi aktivirati domeno @outlook.com za svojo e-pošto. Kdor ne uporablja Hotmaila, se registrira na novo.