Srd uporabnikov zaradi Facebookovih e-naslovov

Matej Huš

1. jul 2012 ob 12:29:16

Če še niste opazili spremembe v kontaktnih podatkih na svojem profilu v Facebooku, pokukajte vanj. Ta teden je namreč Facebook vsem uporabnikom spremenil prikazani elektronski naslov v takega, ki ima na koncu domeno @facebook.com. Prvi elektronski naslov je v profilu ostal, a po privzetih nastavitvah se obiskovalcem prikazuje le Facebookov naslov. Kdor tega ne želi, mora v profilu ročno popraviti nastavitve elektronskega naslova.

Facebook trdi, da so to storili z namenom poenotenja komunikacij. Elektronska pošta, ki jo uporabnik prejme na naslov @facebook.com, se namreč znajde med njegovimi sporočili na Facebooku. To drži, a uporabniki so nad potezo Facebooka vseeno besni. Poleg tega da je nastavitve spremenil samovoljno, pošiljanje sporočil prek njegove domene odpira vrsto pomislekov. Obstoji namreč vrsta, zlasti mobilnih aplikacij, ki naslove za pošiljanje elektronske pošte jemljejo s Facebooka. Pošta se bo tako znašla v Facebooku in ne v elektronskem predalu, dokler oseba ne bo spremenila svojih nastavitev. Hkrati misel, da bi Facebook mogel prebirati vso našo pošto, ni preveč mikavna.

Na Cnetu pa ugotavljajo celo, da storitev sploh ne deluje brez težav. Na spletu se nabirajo pritožbe uporabnikov, ki poslanih elektronskih sporočil niso nikoli prejeli, ampak so izginila neznano kam. Tudi tista, ki so bila normalno dostavljena, pa kot rečeno ostanejo v Facebookovi mapi Prejeto in se ne posredujejo naprej na strežnike za klasično elektronsko pošto. To pomeni, da mora uporabnik nenehno spremljati Facebook, da vidi, ali je prejel kakšno novo sporočilo. In poleg vedno večjega priklepanja uporabnikov na lastno platformo je prav to gotovo cilj te spremembe.