Septembra iPhone 5S in cenejši iPhone 5C

Matej Huš

15. avg 2013 ob 12:14:30

Na internetu je čedalje glasneje slišati, da bo Apple nov model svojega iPhona predstavil na dogodku 10. septembra. Pa 4. septembra, 18. septembra in praktično vsakega septembra. Torej, enkrat septembra bo iPhone tu skupaj z novim iOS 7, ki se nam takisto obeta. Za razliko od dosedanjih najav, ko je vsako leto prispel nov model, bosta to pot luč sveta ugledala dva. Prvi bo namenjen tistim, ki želijo najnovejši in najboljši Applov telefon ter to tudi lahko plačajo - iPhone 5S - medtem ko bo cenejši iPhone 5C narejen za skromnejše.

Cenejša verzija se bo imenovala iPhone 5C. Stala naj bi okrog 300 dolarjev brez vezave, zato jo bo Apple primerno oskubil. Ne bo imela asistentke Siri in še nekaterih funkcij (recimo čitalca prstnih odtisov), ki jih bo prinesel šele iPhone 5S. Tudi na otip bo 5C cenen, saj bo zgrajen kar iz plastike. Koliko šibkejši bo v drobovju, še ni jasno, kakor spoh še ni jasno, kaj bo imel iPhone 5S Apple trmasto noče potrditi obstoja iPhona 5C, a na spletu je čedalje več podatkov in tudi videoposnetkov.

Več pa vemo o iPhonu 5S. Ta bo imel čitalec prstnih odtisov kot glavno novost, govori pa se tudi o višji ločljivosti zaslona. Imel naj bi 4-palčni zaslon z ločljivostjo 1136 x 640, ki bo zgrajen iz zmesi IGZO. To bi pomenilo svetlejše barve in za odtenek tanjši zaslon. Sicer bo iPhone 5S po videzu identičen iPhonu 5, kot je to že navada v Cupertinu. Imel pa naj bi poleg bele in črne še tretjo barvo - internet ugiba o zlati. Bomo videli.