Google ni izbrisal vseh prometnih podatkov iz afere Street View

Matej Huš

28. jul 2012 ob 23:16:44

Google je razkril, da še niso izbrisali vseh podatkov, ki so jih nezakonito zbirali njihovi avtomobili za projekt Street View, čeprav so lani trdili nasprotno. Maja predlani je izbruhnila afera, ko se je razvedelo, da so njihova vozila prestrezala in beležila tudi podatke o brezžičnih omrežjih in prometu prek njih v okolici. Google si je s tem nakopal jezo uporabnikov in preiskave v več državah. Čeprav so trdili, da je šlo za neljubo napako, so bili oglobljeni - v ZDA manj, drugod več.

Google pa je moral tudi obljubiti, da bo vse nezakonito zbrane podatke izbrisal, kar so predlani decembra po lastnih navedbah tudi storili. Britanski informacijski pooblaščenec je razkril, da to ne drži. Čeprav so se z Googlom novembra 2010 poravnali, Google še vedno ni izbrisal vseh podatkov. To jim je Google priznal v sporočilu po ponovnem odprtju preiskave zaradi novih informacij iz ZDA. Zapisali so, da so pri pregledu diskov ugotovili, da dela zbranih podatkov niso izbrisali.

Informacijski pooblaščenec je izrazil zaskrbljenost in Googlu naložil, da mora takoj posredovati ohranjene podatke, nato pa se bodo odločili, kako bodo ukrepali. V najslabšem primeru se lahko zgodi, da bodo Google kaznovali zaradi neupoštevanja pogojev poravnave. Grozi mu pol milijona funtov kazni. Precej ostreje so se odzvali Irci, ki so Googlov spodrsljaj označili kot absolutno nesprejemljivega. Viri blizu Googla pa so za Ars Tehnico povedali, da je bil Google enako malomaren tudi v drugih evropskih državah. Google trdi, da je šlo za (še eno) tehnično napako.