Samsung v Nemčiji dosegel zmago proti Applu

Matej Huš

23. dec 2011 ob 15:24:52

Nemško okrožno sodišče v Düsseldorfu je včeraj objavilo razsodbo, da prenovljeni tablični računalnik Galaxy Tab 10.1N ne krši Applove intelektualne lastnine, zato se njegova prodaja v Nemčiji dovoli.

Spomnimo, da je sodišče septembra dokončno prepovedalo prodajo Galaxy Taba 10.1, ker je bil preveč podoben Applovemu iPadu 2 (za razliko od ostalih postopkov tu ni bilo v ospredju vprašanje kršitve patentov, ampak kopiranje dizajna). Samsung je pripravil spremenjeno izdajo tabličnega računalnika, ki ga je poimenoval Galaxy Tab 10.1N. Od predhodnika se je razlikoval po dizajnu okvirja in položaju zvočnika, s čimer je želel ugoditi zahtevi sodišča. Apple je pretekli mesec protestiral, da je tudi spremenjeni dizajn preveč podoben iPadu 2, in zahteval prepoved prodaje tudi novega modela.

Apple je trdil, da si je Samsung že s prvim, preveč podobnim Galaxy Tabom 10.1 ustvaril reklamo, zato sedaj seveda zlahka prodaja tudi modificirano verzijo N, kar ni prav. Samsung je po drugi strani trdil, da želi Apple zase obdržati pravico do uporabe, kar imenujejo "najmanjši skupni imenovalec vseh tabličnih računalnikov". Pravokotne forme s štirimi zaobljenimi robovi pač ne gre zaščititi, se hudujejo v Samsungu.

Res to ni uspelo, saj je düsseldorfski sodnica izdala preliminarno mnenje, da nadaljnjih kršitev ni. Dokončna razsodba bo znana 9. februarja, do tedaj pa ostaja prodaja Galaxy Taba 10.1N dovoljena.