Applovi izdelki znova ozeleneli

Matej Huš

16. jul 2012 ob 21:10:34

Prejšnji teden smo pisali, da se je Apple odločil izstopiti iz ameriškega sistema certificiranja izdelkov EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool). Certifikat pridobijo izdelki, ki izpolnjujejo več deset pogojev glede trajnosti, učinkovitosti, recikliranja, ekološkega odtisa in prijaznosti naravi. Apple je napovedal, da novih izdelkov ne bo več dal certificirati, krati pa so preklicali tudi veljavnost za stare. Razlog naj bi bili baterije in zasloni, ki so v novih prilepljeni v ohišje, ker onemogoča razstavljanje in otežuje recikliranje. Apple je spoznal, da je bila odločitev za zapustitev EPEAT napačna, zato se vračajo.

Razlog je seveda finančne narave. V ZDA je cel kup ustanov, državnih agencij in celo podjetij, kjer kupujejo le opremo s certifikati EPEAT. Čeprav je Apple trdil, da so njihovi izdelki še vedno dovolj zeleni, le da to ocenjujejo drugače, institucionalnih kupcev to ni prepričalo. V San Franciscu je javna uprava že napovedala, da applov ne bodo več uporabljali, če ne bodo imeli EPEAT, pri tem pa niso edini. Kopica šol in univerz ima v pravilih javnega naročanja napisano, da je EPEAT nespregledljiv pogoj za naročilo.

Vse to so razlogi, da se Apple vrača k EPEAT. V uradni izjavi za javnost je Apple zapisal, da se že dlje časa trudijo za uporabo čim varnejših materialov in da so bili vodilni pri izkoreninjenju uporabe PVC-ja in bromiranih zaviralcev gorenja, hkrati pa že zamenjujejo plastiko za trpežnejše, dolgoživejše materiale, ki jih je povrhu še laže reciklirati. Kaj jih je prepričalo o napaki, niso povedali, a dejstvo je, da bodo spet sodelovali v tem konzorciju.