Applovi izdelki niso več zeleni

Matej Huš

8. jul 2012 ob 13:25:56

V ZDA izdelki, ki izpolnjujejo 23 nujnih kriterijev in po možnosti še čim več izmed 28 dodatnih kriterijev o trajnosti, učinkovitosti, recikliranju in ekološkem odtisu, dobijo certifikat EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool). Ta priča, da je izdelke mogoče enostavno razstaviti z običajnimi orodji, da je mogoče enostavno odstraniti dele s škodljivimi kemikalijami (npr. baterije) itd. Standard so skupaj ustvarili proizvajalci, vladne agencije in nevladne organizacije. Doslej so bili Applovi izdelki na tem seznamu, od konca prejšnjega meseca pa Apple ne želi več certifikatov za nove niti za stare izdelke.

Kot so organizaciji povedali v Applu, dizajn novih izdelkov ne ustreza več smernica po EPEAT, zato se ne bodo niti prijavili za dodelitev certifikatov. Uradnih izjav za javnost Apple ni dal, medtem ko je EPEAT že izrazil svoje razočaranje.

Eden izmed razlogov je bržkone novi MacBook Pro z zaslonom Retina, ki ga je praktično nemogoče razstaviti doma. Baterija je v ohišje dobesedno prilepljena, medtem ko je zaslon prilepljen na svoje ležišče, tako da nobenega ni mogoče odstraniti. To je tudi razlog, da novi MacBook Pro ni šel na testiranje EPEAT. Robert Frisbee iz EPEAT pojasnjuje, da bi izdelek, ki ima prilepljeno baterijo tako ali tako padel, ker je ni mogoče ločeno reciklirati. Apple tega seveda ni naredil iz hudobije, ampak ker so novi izdelki nekoliko manjši in trpežnejši od starejših modelov.

Vsega začudenja pa je vredna odločitev, da bo Apple s seznamov EPEAT umaknil vse svoje izdelke. Starejši modeli so certifikate namreč imeli in edina možna razlaga je, da Apple ne želi navzven kazati, da so novi modeli slabši, ampak bodo enostavno trdili, da se testiranja pač ne gredo več in bodo verjetno uvedli kakšen svoj standard. Problem lahko nastopi pri prodaji izobraževalnim inštitucijam in nekaterim velikim podjetjem (npr. Ford, HSBC), ki zahtevajo nakup opreme s standardom EPEAT. Prihodki od prodaje izobraževalnim ustanovam Applu prinesejo med 10 in 15 odstotki