Windows 8 brez škatlaste različice?

Matej Huš

14. jul 2012 ob 00:32:29

V 20-letni zgodovini operacijskega sistema je bila doslej še vsaka verzija na voljo v škatlasti različic (retail). Te so sicer dražje, a se prosto prodajajo v trgovinah - za razliko od nadgradenj, ki so vezane na licenco za prejšnjo verzijo, ali OEM-verzij, ki so vezane na nakup novega računalnika - brez omejitev. V Windows 8 bo precej novosti, npr. verzija za ARM, večji poudarek na tablicah in združitev uporabniškega vmesnika za vse verzije na tablični Metro, čemur naj bi po današnjih špekulacijah sledila tudi licenčna politika. Z drugimi besedami: inačice retail ne bo.

Na tedenskem podcastu Windows Weekly so namreč razkrili, da te verzije bržkone ne bo. OEM-verzija bo na voljo ob nakupu z novim računalnikom (v preteklosti je Microsoft toleriral prodajo tudi z delom strojne opreme, kar se je na koncu izrodilo v prodajo OEM-verzij z novo miško; ni znano, kako strogi bodo pri Windows 8, a glede na to možnost nakupa OEM-verzije prek spleta verjetno ne pretirano) in ne prinaša podpore uporabnikom, saj morajo zanjo poskrbeti sestavljavci računalnikov, medtem ko bo nadgradnja stala v akciji 40 dolarjev.

Veliko potrebe za retail pravzaprav ni, saj imajo starejši računalniki itak naložene prejšnje verzije Windows, z novimi pa ob minimalnem doplačilu dobimo OEM-verzijo. Problem bodo le "balkanski" računalniki, ki se recimo prodajajo s FreeDOS-om, čeprav je vsem jasno, da na 90 odstotkih konča črna verzija Windows. Na suhem bodo ostali tudi uporabniki Linuxa, ki bi želeli namestiti Windows 8, a teh najbrž ne bo veliko.