Google ukinja iGoogle, Video, Mini, Talk Chatback

Matej Huš

5. jul 2012 ob 10:55:31

Google nadaljuje z rednim letnim spomladanskim čiščenjem, ki se imenu navzlic sicer v Mountain Viewu izvaja pozno poleti ali jeseni. Lani so črtali cel kup storitev, ki niso imele zadosti uporabnikov oziroma je bil razvoj nesmotrno drag, letos pa se poslavljajo nove nepotrebne in podvojene storitve.

Ni presenetljivo, da bodo ukinili Google Video, ki je po prevzemu YouTuba postal nepotrebna kopija. Nalaganje novih posnetkov so onemogočili že leta 2009, storitev pa bi bila morala dokončno umreti lani, a se to ni zgodilo. To je pravzaprav dobro, ker je Google napovedal izbris vseh posnetkov, a bodo sedaj to storili drugače. Google Video bo 20. avgusta nehal delovati, vsebina pa bo prenesena na YouTube. Uporabniki bodo lahko sami izbrali, ali se ta objavi javno, zasebno v njihovem profilu ali morebiti izbriše.

Naslednja storitev, ki se poslavlja, je iGoogle. Zastor nadnjo bo padel 1. novembra 2013. Delovati je začela leta 2005 in je bila namenjena personalizaciji iskanja in celotne Googlove začetne strani. Z razmahom platform, kot sta Chrome in Android, je storitev postala nepotrebna, zato se bo ukinila. Strah je odveč, saj bodo osebni podatki ostali v namenskih aplikacijah (Gmail, Google Calendar, Google Drive ...)

Google Talk Chatback, ki je stranem omogočal vgradnjo Google Talka, je zastarel in ga nadomešča Googlova nedavna pridobitev Meebo. Ukinjata se še Google Mini (nadomeščajo ga Google Search Appliance, Google Site Search in Google Commerce Search) in Symbian Search App.