Prestopna sekunda strežnikom povzročila nemalo težav

Matej Huš

2. jul 2012 ob 23:48:56

V noči na nedeljo smo ob 2.00 uri zjutraj po našem času obeležili prestopno sekundo, ki se v civilni čas po potrebi konec vsakega polletja vrine, da se zagotovi sovpad Sončevega zenita in poldneva po lokalnem času. Razlika je na prvi pogled minimalna, a bi se je v 100 letih nabralo že za kakšno minuto. Povzroča pa ta prestopna sekunda mnogo težav računalniškim sistemom, ki nanjo niso navajeni. Tudi letos je nekaj sistemov in spletnih strani ob polnoči po greenwiškem času za kratek čas obstalo.

Problem je že v Linuxovem jedru do verzije 2.6.29, ki prestopnih sekund ne razume. Čeprav imamo sedaj že tretjo večjo revizijo jedra (3.0.x), mnogo sistemov še vedno teče na starejših verzijah. Še več problemov je povzročila podatkovna baza Apache Cassandra, ki je del Jave in takisto ne razume prestopnih sekund. V Mozilli so težave pripisali javanski platformi Hadoop in ElasticSearch.

Na Cnetu so zbrali nekaj odzivov in čeprav vedno jasno, ali so incidenti povezani s prestopno sekundo, je vsem skupno, da so se zgodili ob polnoči po greenwiškem času, ko se je le-ta vrinila. Prizadete so bile strani StumbleUpon, Yelp, FourSquare in LinkedIn, Gawker ki so bile za nekaj trenutkov nedostopne, bojda zaradi težav z Linuxovimi strežniki. Uradni komentar so posredovali iz Gawkerja, kjer so potrdili, da se je strežnik ob polnoči prenehal odzivati na HTTP-zahtevke, edini način za obuditev pa je bil ponovni zagon.

Zanimivo je, da prestopne sekunde niso nov pojav, saj so z nami že od leta 1972 in smo jih preživeli že 25. Pomembne so postale šele v zadnjem času, ko čas merimo vedno natančneje in so od sekundnih zakasnitev odvisni veliki računalniški sistemi. Pozornejši bralci se bodo spomnili, da smo lani pisali o Googlovi rešitvi tega problema. Ugotovili so, da še ni zadovoljivo rešen, zato so si izmislili obvoz, in sicer so prestopno sekundo razvlekli čez cel dan s prestopnimi milisekundami, tako da strežniki niso opazili ničesar. Robustno rešitev problema, ki se bo mogoče odpravil kar sam, saj so vedno glasnejši pozivi k odstranitvi prestopnih sekund in efektivnem odklopu civilnega časa od slehernega astronomskega fenomena, pa še čakamo.