Google I/O - 1. dan

Matej Huš

28. jun 2012 ob 19:48:32

Te dni v San Franciscu poteka Googlova vsakoletna prireditev I/O (kjer kratica pomeni inovacije v odprtem). Na tej razvijalski konferenci Google predstavi, kaj novega so pripravili in kaj se nam še obeta, zato je dogodek vreden pozornosti. Medtem ko danes popoldne po našem času poteka drugi dan konference (od treh), si poglejmo, kaj je Google pokazal na včerajšnjem uvodu. Ta je bil po pričakovanjih namenjen Androidu.

Prihaja namreč Android 4.1 s kodnim imenom Jelly Bean, ki sicer ne bo prinesel radikalnih novosti, bo pa dobrodošla nadgradnja. Verzija 4.0 (Ice Cream Sandwich) je namreč poenotila verziji za tablice in telefone (Gingerbread in Honeycomb), Jelly Bean pa bo sedaj vse novosti v združeni verziji izpilil. Nadgrajena obvestila (Notifications) ne bodo več zgolj suhoparno obveščala o novi elektronski pošti itn., ampak bodo omogočala interaktivno odzivanje. Jelly Bean bo dobil glasovno iskanje, ki sicer ne bo enak Siri, gre pa definitivno za Google poskus rešitve v istem smislu. Pri tem se Googlov algoritem zanaša na lastno iskanje, medtem ko Siri koplje po Wolframu Alpha. Prvi telefon z Androidom 4.1 bo že Nexus 7, ki bo stal 200 dolarjev, na voljo pa bo sredi prihodnjega meseca.

Potem je tu še Google Now, ki združuje vse relevantne podatke za potek dneva: prometni zastoji, prihodi vlakov in letal, koledar, dogodki, športni rezultati, menjali tečaj v drugi državi, nov lokalni čas, ko prestopimo mejo itd.

Nekaj besed so namenili tudi Google Playu, v kar se je preimenoval Android Market. Aplikacije bodo odslej (Android 4.1 in dalje) zašifrirane, kadar bodo plačljive. Po drugi strani pa bodo podpirale pametne posodobitve, tako da bo ob nadgradnji treba prenesti le posodobljen del in ne več cele aplikacije. Play dobiva tudi več vsebin (ne po celem svetu), in sicer izposojo filmov, oddaj in serij.

Črna krogla, ki jo vidite spodaj, je Nexus Q. Google je sam zasnoval strojno in programsko opremo, gre pa za konkurenco Apple TV. Naprava bo pridobila vsebino z Google Playa in jo predvajala na televizorju. Google je pokazal več načinov delovanja, npr. predvajanje glasbe, mešanje glasbe itd. Nexus Q bo stal 300 dolarjev, na voljo bo sredi julija, potreboval pa bo še napravo z Androidom za krmiljenje.

Nekaj besed je Google namenil Googlu+, ki je star točno eno leto. Čeprav je na trgu že toliko časa, je odziv javnosti mlačen. Google+ ima sicer 150 milijonov uporabnikov, izmed katerih se jih polovica prijavlja dnevno, a storitev nekako ne spleza iz Facebookove sence. Google+ oziroma namenska aplikacija bo na voljo tudi v verziji za tablice (tako androidne kot Applove). Dobil je tudi novo funkcionalnost Google+ Events, ki omogoča načrtovanje in deljenje dogodkov, ki deluje tudi z ljudmi, ki nimajo Googla+, a potrebuje Google Calendar.

Težko pričakovan trenutek so bila tudi očala iz Googlovega Projecta Glass. Demonstriral jih je kakopak Googlov soustanovitelj Sergey Brin, ki je z ekipo pokazal delovanje navidezne resničnosti (Project Glass je sicer prvenstveno namenjen nadgrajeni resničnosti). Pokazali so več dizajnov očal, saj se o končnem še niso zedinili. In čeprav se Google osredotoča na očala, to ni edino polje, kjer se bodo izkazali tako imenovano nošeni računalniki (wearable computers). Zdi se, da jih bomo v prihodnosti imeli s seboj na vsakem koraku v takšni ali drugačni obliki.