RIM razmišlja o delitvi podjetja ali prodaji

Matej Huš

25. jun 2012 ob 19:00:03

Davno je že od tega, ko je bila situacija v kanadskem RIM-u rožnata, a sedaj je že diametralno nasprotna. Podjetje z vsakim četrtletjem tone vedno globlje, tržni delež in prihodki upadajo, izguba pa raste. Še pred slabim letom dni so bile zamisli o prodaji ali celo razdelitvi podjetja bogokletne, sedaj pa so tudi ti scenariji vedno verjetnejši. Čeprav je britanski Sunday Times vedno potrebno jemati z zrnom soli, gre vseeno premisliti o njegovih navedbah, da se pripravlja razdelitev RIM-a na dva dela in odprodaja dela premoženja.

Kot pišejo v časniku, naj bi RIM-u intenzivno preigravali scenarij, po katerem bi se podjetje razdelilo na dva dela. Eden bi prevzel mobilne telefone, drugi del pa bi obdržal platformo in infrastrukturo za pošiljanje sporočil, ki je v poslovnem svetu zaradi šifriranja zelo cenjena. Proizvodni del, ki skrbi za strojno opremo, pa bi odprodali najboljšemu ponudniku na trgu. Druga možnost, ki takisto ni za odpis, je prodaja precejšnjega dela nerazdeljenega podjetja Microsoftu, ki se je zanj že v preteklosti zanimal, pa potem po neuspešnih pogovorih raje začel sodelovati z Nokio, ali celo že zavrnjenemu Amazonu oziroma Facebooku, ki razmišlja o lastnem telefonu.

Nekaj se bo vsekakor moralo spremeniti, saj so obeti sila slabi. Poslovne rezultate zadnjega četrtletja še čakamo in jih pričakujemo prihodnji teden, a analitiki ne napovedujejo izboljšanja v primerjavi s četrtletjem poprej. Takrat je RIM pridelal 125 milijonov dolarjev čiste izgube, četrtinski upad prihodkov in pristal pri vsega 16-odstotnem tržnem deležu. Januarja letos so zamenjali vodstvo, kar ni pomagalo, maja letos pa napovedali nov val odpuščanj. Kot je ugotovil Wall Street Journal, so odpuščati že začeli, in sicer v manjših skupinah po nekaj deset zaposlenih. Čeprav se je pričakovalo, da bo na udaru predvsem netehnološki kader, odpuščajo tudi v sektorju kontrola kakovosti in podobnih. Lani so že odslovili 2000 zaposlenih, letos naj bi jih prav toliko. Skupno naj bi prestrukturiranje privarčevalo milijardo dolarjev letno.