Kamere po avstrijskih gozdovih ..

Mandi

18. jun 2012 ob 07:14:56

Mediji v sosednji Avstriji so minuli teden sprožili nepričakovano debato o pravici video snemanja v javnosti. Kot namreč kaže, je ena od lovskih videonadzornih kamer v gozdovih sosednje avstrijske koroške ujela za zdaj še neimenovanega lokalnega politika med spolnim odnosom s partnerko.

Strokovnjaki za varovanje osebnih podatkov se že jezijo, ker je bila kamera nameščena brez predhodnega dovoljenja avstrijskega informacijskega pooblaščenca in ker območje snemanja ni bilo ustrezno opremljeno z vidnimi znaki na varni razdalji, tako da bi lahko morebitni mimoidoči še pravočasno izvedeli za snemanje in ustrezno prilagodili svoje vedenje. Za oboje je skupaj zagrožena denarna kazen do 10.000€, oziroma vsaj še enkrat toliko, če bi posnetki iz kamere zaokrožili med javnostjo (kar se dosedaj še ni zgodilo).

Predstavnik lokalne lovske zveze se brani, češ da dosedaj še niso imeli nobenih tovrstnih težav, dalje pa je bila sporna kamera umeščena na posebej odročnem krmilnem območju za živali, kjer obenem velja še stroga prepoved gibanja za ljudi. Ti izgovori najbrž ne bodo zalegli, posebej zato, ker predstavnik ni vedel odgovoriti na vprašanje, koliko kamer še imajo ter kje točno so. Postavljali naj bi jih lovci sami, sploh odkar se znatno cenijo, snemanje pa se sproži z detektorjem gibanja.

Še nekakjkrat večji problem predstavljajo videonadzorne kamere v večini evropskih prestolnic in večjih mestih, ki so res povsod; največ o tem vejo povedati Londončani, pa tudi v Ljubljani jih ne manjka.