Izšla Opera 11

Matej Huš

16. dec 2010 ob 12:09:26

Pravkar je izšla nova verzija norveškega brskalnika Opera. Z današnjim dnem je namreč tretji kandidat za izid, ki je bil predstavljen včeraj, uradno postal naslednja stabilna verzija Opera 11. Na prvi pogled ostaja videz Opere enak, a izboljšave se skrivajo pod pokrovom. Razvijalci polagajo velike upe v novo verzijo, zato si poglejmo, kaj so nam novega pripravili.

Omenimo zlaganje zavihkov (Tab Stacking), ki je namenjeno upravljanju veliko zavihkov, ki s klasičnim sistemom postane oteženo zaradi nepreglednosti. Odslej je moč zavihke razvrstiti v skupine enostavno tako, da enega z miško potegnemo na drugega. Tako lahko ustvarimo vrsto zavihkov, ki so v isti skupini, in se prikažejo, ko kliknemo puščico razširi poleg imena skupine ali ko z miško postojimo na imenu.

Druge novosti je tako imenovana vizualna navigacija z miško (Visual Mouse Gestures). Navigacija z miško je v Operi prisotna že dlje časa, a je veliko uporabnikov preprosto ne uporablja, ker je ne pozna. To kani Opera popraviti z večjo vizualizacijo te funkcije prek posebnega vmesnika. Dodelana je tudi vrstica z naslovom strani, ki pregledneje kaže naravo stran, kjer se uporabnik zadržuje (splošen splet, varna, zaupanja vredna, zlonamerna, brskanje Turbo). Vtičniki za Flash, Silverlight in podobni se sedaj lahko zaganjajo in nalagajo šele po potrebi.

Spisali so nov API, ki podpira tudi specifikacije za W3C widget. To pomeni, da je moč razširitve (extensions) podobno kot za Chrome za Opero enostavno pisati v HTML-ju, CSS-u ali JavaScriptu. Seznam razširitev, ki so že na voljo, se veča iz dneva v dan.

Druge novosti vključujejo vgrajeno podporo za Google Suggest, izboljšan pogon Presto, izboljšano upravljanje z zaznamki in elektronsko pošto.

Brezplačen prenos je mogoč z domače strani.