Izrael na letališču zahteva vpogled v Gmail

Matej Huš

6. jun 2012 ob 07:00:47

Varnostna služba na izraelskih letališčih od potnikov, ki vzbujajo sum propalestinskih prepričanj in aktivizma, zahteva vpogled v elektronski predal na Gmailu, piše Ahramonline. Nazadnje so zavrnili vstop ameriški državljanki arabskega porekla, a to ni bil omejeni incident, ampak se dogaja večkrat. Kako razširjena je praksa, ni znano, a obstojijo poročila o vsaj treh primerih. Kdor zahtevo zavrne, mu vstopa v državno ne dovolijo.

Tako se je zgodilo ameriški državljanki Sandri Tamari, ki je palestinskih korenin. Ker ob prehodu meje na telavivskem letališču ni želela izročiti svojega gesla za Gmail oziroma odpreti računa, so jo po hitrem postopku posadili na prvo letalo iz Izraela. Praksa je po besedah prič precej razširjena, običajno pa se lotijo muslimanov oziroma Arabcev. Izraelska varnostna agencija Šin Bet je potrdila, da so Tamarijevo zaslišali, in poudarila, da je bilo ravnanje agentov v skladu z izraelsko zakonodajo.

Na izraelskih letališčih že od nekdaj veljajo poostreni varnostni ukrepi in nacionalno profiliranje, ki je po besedah varnostnih služb nujno za zaščito pred terorističnimi napadi. Podrobne preiskave in dolga zaslišanja arabskih potnikov niso nič novega, niti preiskovanje računalnikov, a doslej nikoli niso zahtevali gesel za dostop do internetnih računov. Praksa se je začela uveljavljati lansko leto in od tedaj so nekaj osebam tudi zavrnili vstop v državo, ker niso želele pokazati svojega elektronskega predala. Izrael tudi priznava, da že pred prihodom potnikov na socialnih omrežjih preverijo, ali bi ti utegnili biti palestinski aktivisti. Tem nato prepovedo vstop v državo, če sumijo, da se bodo podali v Gazo ali na Zahodni breg. Situacija se je še posebej zaostrila po letu 2010, ko je v incidentu na morju pred Gazo umrlo devet aktivistov, ki so želeli pripluti v Gazo.