Izšel Firefox 13

Matej Huš

6. jun 2012 ob 00:42:55

Šest tednov je naokoli in to pomeni, da je pred nami nova verzija odprtokodnega brskalnika Firefox. Zlovešča trinajstica za razliko od verzij 10, 11 in 12, ki so spričo pohitrenega tempa izdaj kar nekoliko razvodenele, nosi več odmevnejših novosti. Poglejmo si jih.

Pri odpiranju novega zavihka ta ni več prazen, ampak Firefox prikaže najbolj obiskane strani. Z zadnjo izdajo je to podprl Chrome, Opera pa to tako ali tako počne že od pamtiveka. Celo IE je to vpeljal pred Firefoxom. Druga novost se prav tako tiče predelane naslovne strani, od koder je sedaj precej laže priti do zaznamkov, zgodovine brskanja, nastavitev itd., ki se pokažejo v spodnjem delu strani v traku. Uporabniki bodo hitro opazili tudi posledice privzeto omogočenega protokola SPDY, ki omogoča hitrejše nalaganje strani. S tem bo nalaganje na videz tako hitro, kot je v Chromu, seveda na straneh, ki SPDY podpirajo (večidel gre za Googlove storitve). Takisto je privzeto vključen tudi smooth scrolling, ki je bil v verziji 12 premierno predstavljen, a ga je bilo potrebno ročno omogočiti. Razvijalci bodo zadovoljni s kar 72 popravki, posodobitvami in izboljšavami orodij zanje ((Page Inspector, Style Inspector) ter mnogo novimi funkcijami. Podprtih je tudi kup novih funkcionalnosti standardov HTML5 in CSS3.

Prenos je kot običajno mogoč z domače strani, novejše verzije (podverzije 12.x) pa se bodo posodobile same, če ste to možnost vključili.