Firefox 22 prinesel Asm.js, WebRTC

Matej Huš

26. jun 2013 ob 18:10:14

Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega brskalnika Firefox, ki ga izdaja Mozilla. V dvaindvajseti inkarnaciji najdemo precej novosti. Končno je podprt in privzeto vključen protokol WebRTC, ki omogoča komunikacijo v realnem času prek videa, avdia in teksta ter celo deljenje datotek. Vse to je mogoče doseči brez drugih standardov ali zunanjih aplikacij, kar je cilj novega protokola. Podpira ga že Chrome, Microsoft pa se je odločil, da ga za zdaj ne bo implementiral.

Druga pomembna novost je podpora za asm.js (OdinMonkey). To je del JavaScripta, ki teče skoraj z nativno hitrostjo in omogoča varno poganjanje v virtualnem stroju ne-varnih jezikov, kot sta C ali C++. Recimo Emscripten omogoča prevod kode za C/C++ v asm.js in poganjanje v brskalniku. V praksi to pomeni, da lahko brskalnik poganja Unreal Engine 3. Preizkus hitrosti (benchmark) novega pogona je animacija padajočih škatel. Obe novosti, torej OdinMonkey in WebRTC, pa lahko testirate v Mozillini aplikaciji BananaBread.

To sta glavni novosti, ki dajeta aktualni verziji velik pomen. V njej lahko najdemo še nekaj drugih dobrodošlih sprememb, kot so izboljšan izris WebGL, vrstica poteka (progress bar) v oknu Dock na Macih in izboljšana podpora za zaslone z visokimi ločljivostmi v operacijskih sistemih Windows.

Brezplačen prenos je mogoč z domače strani.