Hedge sklad, ki je nalagal glede na Twitter, likvidiran

Matej Huš

30. maj 2012 ob 16:01:37

Decembra 2010 smo pisali o nameravani ustanovitvi hedge sklada, ki naj bi poizkusil premagati borzo s trgovanjem glede na razpoloženje na Twitterju. Podlaga za zamisel je bila raziskava čivkov na Twitterju, ki je bila oktobra tistega leta pokazala, da razpoloženje na borzi lepo korelira z dogajanjem na Twitterju. Z analizo različnih dimenzij počutja v več milijonih čivkov je namreč s 87,6-odstotno gotovostjo mogoče napovedati borzno dogajanje v naslednjih dveh do šestih dneh.

Britansko podjetje Derwent se je odločilo izkoristiti to znanje, zato so aprila leta 2011 začeli pobirati prijave za vstop v hedge sklad Derwent Absolute Return. Ta je trgoval na podlagi vsakodnevne analize več milijonov objav na Twitterju in bi moral v skladu z raziskavo delati donos, ki je višji od indeksa trga. Sklad je zaživel julija 2011, potem pa je vse okoli njega potihnilo. Sedaj je znano zakaj - sklad je bil le mesec dni po zagonu likvidiran.

V enem mesecu delovanja je sklad pridelal 1,86-odstoten donos (kar mimogrede sploh ni slabo, saj na letni ravni to znaša 24,7 odstotka), medtem ko je indeks S&P upadel za približno dva odstotka. Ali je šlo za srečno naključje, je seveda nemogoče reči, saj je doba enega meseca prekratka za kakršnokoli resno analizo. Kljub vzpodbudnemu začetku pa so sklad avgusta lani po zgolj mesecu dni delovanja likvidirali in vlagateljem vrnili sredstva v višini 32 milijonov evrov. Upravljavci pravijo, da so sklad likvidirali zaradi velikega zanimanja za tehnologijo in ne zaradi slabih rezultatov.

Veliki investitorji, ki so glavne stranke v hedge skladih, so namreč odločili, da lahko to počno tudi sami. Nad tehnologijo so bojda tako navdušeni, da se jim zdi škoda, da glede na njena priporočila potem trguje nekdo drug (upravljavec hedge sklada). Namesto tega so postavili zaprto platformo, kjer lahko naročniki od lanskega poletja spremljajo informacije o razpoloženju na borzah, ki jih pridobijo z analizo socialnih omrežij, na njihovi podlagi trgujejo. Kako dobro jim gre, ostaja skrivnost vsakega vlagatelja posebej, kakor je tudi likvidacija sklada ostala javnosti zamolčana skoraj celo leto. Derwent Capital ni bilo edino podjetje, ki je želelo ustanoviti hedge sklad, ki trguje z analizo socialnih omrežij. Je pa edino podjetje, ki je to dejansko storilo, saj so vsa ostala načrte kmalu opustila.