Še en zakon o prepovedi anonimnih internetnih komentarjev

Mandi

24. maj 2012 ob 00:12:41

Skupina poslancev v newyorški državni legislaturi je predlagala Zakon o zaščiti na internetu, ki bi vse v New Yorku gostovane spletne časopise, bloge in druga spletišča obvezal k odpravi anonimnega komentiranja. Vsak komentar bi moral biti opremljen s podpisom, tiste brez pa bi bilo treba umakniti, morda sicer potem, ko se komentatorje pozove k podpisu s pravim imenom.

Republikanski poslanec Jim Conte, eden od sponzorjev predloga, pravi, da bi ukrep pomembno omejil sicer vse preveč pogoste "zlonamerne in v ničemer utemeljene politične napade", cyberbullyje pa "prisilil k razkritju svoje identitete". Širše gledano bi "poskrbeli za nekaj nujno potrebne odgovornosti v tej internetni dobi", še dodaja njegov strankarski kolega O'Mara.

Takšen zakonski predlog je sicer nedvomno neustaven, saj neutemeljeno in široko posega v pravico do svobode izražanja mnenj in vesti, kar vključuje tudi pravico do izražanja taistih mnenj brez podpisa, se pravi pod psevdonimom ali povsem anonimno. Vse preveč rado se namreč zgodi, da so imetniki drugačnih mnenj preganjani - ekonomsko, psihično, fizično, če ne drugače pa s podobno nesmiselnimi zakoni - in imajo zato ves interes, da jih izrazijo anonimno. Tako jih lahko slišijo tudi drugi, se jim pridružijo, ali vsaj ugotovijo, da niso sami. Interesi politikov, da se državljani, katerim služijo, ne obregajo ob njihovo zlorabo dela in plačila, tega ne odtehtajo. Oziroma, kot je v zadevi McIntyre povedalo vrhovno sodišče:

Ščitenje pravice do anonimnega komuniciranja je bistvenega pomena za obstoj demokratičnega diskurza, v smislu objave kritičnih in manjšinskih stališč. Anonimnost je ščit pred tiranijo večine in je s tem uvrščeno v sam smisel prvega amandmaja: obraniti nepopularne posameznike pred povračilnimi dejanji netolerantne družbe.

Contejev režim se resda da zaobiti z gostovanjem vsebin v tujini, a kaj potem, ko se politiki spomnijo blokade vseh tujih nelicenciranih strani (morda po zgledu urada za prirejanje nadzora nad igrami na srečo)?