Odkrili gen, katerega delovanje je pomembno pri nastanku in poteku raka trebušne slinavke

Matej Kovačič

22. maj 2012 ob 07:21:14

Rak trebušne slinavke je eden izmed najmanj ozdravljivih rakov pri nas in v svetu. Med vsemi smrtmi zaradi rakavih obolenj je rak trebušne slinavke na visokem četrtem mestu, saj je 5-letno preživetje bolnikov nižje od 0,4 odstotka. V 95 odstotkih primerov rak trebušne slinavke predstavlja adenokarcinom, ki vznikne iz celic voda eksokrinega pankreasa. Problem so tudi metastaze, saj ima kar 80 odstotkov bolnikov ob diagnosticiranju že zasevke v drugih mehkih tkivih, običajno na dvanajstniku, želodcu, jetrih ali bezgavkah. Največkrat zbolijo osebe v starosti od 50 do 75 let, zdravljenje pa vključuje težke operacije in agresivno kemoterapijo. Letno v Sloveniji zboli nekaj čez 220 oseb.

Kljub napredku medicine, se preživetje bolnikov z rakom trebušne slinavke veča zelo počasi - v 15 letih se je petletno preživetje povečalo le za tri odstotne točke. Glavna težava ostaja pozno diagnosticiranje, saj bi z zgodnejšim odkritjem povečali preživetje.

To se v prihodnosti utegne spremeniti. Skupina raziskovalcev, ki jih financira Cancer Research UK, je odkrila, da sprememba aktivnosti tumor-supresorskega (zaviralca) gena USP9X povzroči njegovo hitrejšo rast in tvorjenje metastaz. Pred tem so bili domnevali, da se gen USP9X preveč izraža v limfomih in da spodbuja preživetje rakavih celic, a najnovejša raziskava kaže drugače.

Raziskovalci so ugotovili, da pravzaprav ne gre za okvaro gena (okvarijo se z mutacijo, ki spremeni njihov zapis v DNK), pač pa za posledico promotorskih molekul. Te se vežejo na specifične dele na površini DNK, kjer lahko vklapljajo (promotorji) ali izklapljajo (supresorji) gene, tako da spodbudijo ali preprečijo prepis dela DNK v mRNK. Raziskovalci so že razvili zdravila, ki te molekule inaktivirajo, tovrstna zdravila pa se že uporabljajo za zdravljenje pljučnega raka. Tokratna raziskava pa kaže, da bi podobna zdravila lahko uporabili tudi pri zdravljenju do 15 odstotkov bolnikov z rakom trebušne slinavke.

Mimogrede, v okviru FUS Foundation, ki se ukvarja z raziskavami uporabe usmerjenega ultrazvoka za operacije in ciljano dostavo zdravil (o čemer smo že pisali), so v začetku leta pričeli financirati raziskovalni program za zdravljenje raka jeter in trebušne slinavke. Njihove raziskave potekajo tako v smeri operativnega odstranjevanja tumorjev s pomočjo ultrazvoka kot tudi v smer ciljane dostave zdravil.

Naj dodamo, da so za velik delež rakavih obolenj na prebavilih krive okužbe z virusi, bakterijami in zajedavci (hepatitis B in C, HPV-virus, Helicobacter pylori ...) - ocene pravijo, da naj bi bili ti dejavniki krivi za 16,1 odstotka vseh primerov raka (dodatno branje). Tako naj bi bile okužbe krive za kar 80 odstotkov primerov raka na jetrih in prebavilih pri moških, okužbe pa naj bi povzročile tudi za 50 odstotkov primerov raka na materničnem vratu pri ženskah. Zmotno je torej staro prepričanje, da je rak le posledica okoljskih mutagenih dejavnikov (sevanja, kancerogenih snovi ...) in prirojenih defektov v telesu. Zato v Sloveniji že nekaj časa obstaja tudi program cepljenja proti HPV (za dekleta).

Vsekakor so klinične raziskave šele na začetku, zato konkretnejših rezultatov prej kot v nekaj (deset) letih ne moremo pričakovati. Kljub temu pa omenjene raziskave kažejo, da se utegne preživetje pacientov s to boleznijo v prihodnosti precej izboljšati.