AMD izdal prvega trinityja

Matej Huš

16. maj 2012 ob 13:34:24

AMD je včeraj izdal prvi APU-procesor iz nove družine Piledriver, ki jo je napovedal že na letošnjem CES-u in nadomešča starejšo družino Llano. Piledriverji se delijo v podrazrede Trinity za najzahtevnejše uporabnike (namesto A8), Weatherford za zgornji razred (namesto A6) in Richland za tiste z najplitvejšimi žepi (namesto A4). Novinec in prvi iz te družine je AMD Trinity A10-4600M.

Novi model ima štiri procesorska jedra, integrirano grafiko Radeon HD 7660G, osnovno frekvenco delovanja 2,3 GHz (v turbo načinu do 3,2 GHz), 4 MB drugonivojskega predpomnilnika in 384 grafičnih jeder s frekvenco 497 MHz (do 686 MHz). Kot vidimo, gre za najmočnejšega predstavnika najhitrejšega razreda, ki uteleša najboljše, kar lahko AMD med APU-ji danes ponudi. Z 32 nm-tehnologijo izdelave so 1,3 milijarde tranzistorjev za vse to stlačili na 246 kvadratnih milimetrov, kjer nastane do 35 W toplote. Neobremenjen porablja vsega vat energije. Bolj pomembne kakor tehnične karakteristike pa so zagotovo sposobnosti procesorja v praksi.

Temeljito so ga preizkusili na Hothardware in na Anandtechu. Pri APU-jih, ki so v uporabi v okoljih, kjer električne energije ni na pretek, je avtonomija naprave vsaj enako pomembna kakor surova moč. Pokazalo se je, da je Trinity resnično varčen, saj premaga Intelove rešitve in je tudi precej manj požrešen od llanov. Premagajo ga edinole ultrabooki na platformi Sandy Bridge in novejši Ivy Bridge. V moči je Intel še vedno korak spredaj, saj je Trinity kakšnih 25 odstotkov slabši od primerljivega Core i7 procesorja in počasnejši celo od Core i5. Razmere se spremenijo na grafičnem področju, kjer je AMD boljši zaradi precej boljše grafike. Ali je v kombinaciji z nižjo ceno to dovolj, bo presodil vsak sam.