AMD občutno pocenil APU-je Kaveri in Richland

Matej Huš

23. okt 2014 ob 22:21:04

AMD je konkretno pocenil svoje kombinirane procesorje (APU), s čimer odpravljajo eno večjih zamer januarja predstavljenim APU-jem družine Kaveri - bili so namreč predragi. Zadnje znižanje jim bo odstriglo tudi do tretjine cene.

Najmočnejši model A10-7850K (CPU: 3,7-4,0 GHz, GPU: 720 W, TDP: 95 W) se bo pocenil za skoraj četrtino na 143 dolarjev. Sedaj lahko že zelo resno tekmuje z Intelovim Core i3-4330, ki je procesorsko sicer nekoliko močnejši, a ima slabšo grafiko. Podobno se bodo tudi šibkejši APU-ji Kaveri pocenili za približno 20 odstotkov. Nižjo ceno bodo imeli tudi procesorji starejše generacije Richland, ki so zgrajeni še v 32-nm tehnologiji. Najcenejši dvojedrni A4-4000 bo na primer stal le še 27 dolarjev. Resda je zelo šibek, a tudi zelo poceni. Upoštevati pa moramo tudi, da so plošče za AMD-jeve APU-je nekoliko cenejše od Intelovih.

Hkrati AMD začenja še akcijo, ki bo trajala do konca tega meseca; vsak kupec bo lahko brezplačno izbral eno izmed iger Murdered, Thief ali Sniper Elite 3. Komur ni do iger, lahko dobi kupon za skoraj brezplačen Corel Aftershot Pro 2, ki bo stal prgišče evrov (v Nemčiji štiri).

Obenem omenimo, da je AMD že na začetku meseca pocenil tudi svoje grafične procesorje.