ATIC in Globalfoundries še nikoli dobičkonosna

Matej Huš

13. maj 2012 ob 15:04:31

Edini Intelov konkurent AMD se je leta 2009 razdelil na dva dela. Sami so obdržali dizajniranje procesorjev in vezij, medtem ko so proizvodnjo oddelili v novoustanovljeno podjetje Globalfoundries, v katerem je imel AMD 44-odstotni delež, ATIC iz Združenih arabskih emiratov pa preostanek. Slednji je nadaljeval vlaganja v Globalfoundries in mu pripojil tudi tretjo največjo livarno Chartered Semiconductors, ki jo je ATIC kupil leta 2009, tako da se je AMD-jev delež v podjetju razredčil na 14 odstotkov. Letos marca se je AMD dokončno umaknil iz Globalfoundries.

Kot je razvidno iz podatkov sklada Mubadala, ki je v celoti v lasti vlade Abu Dabija iz Združenih arabskih emiratov, to ni bila slaba odločitev. Mubadala je lastnik ATIC-a, ki je od letos edini lastnik Globalfoundries. Mubadala je eden izmed redkih suverenih skladov, ki javno objavlja svoje bilance in poslovne rezultate. Iz njih je razvidno, da ATIC in Globalfoundries od svojih ustanovitev leta 2008 oziroma 2009 še nikoli nista poslovala z dobičkom. Kumulativna izguba ATIC-a (kamor se seveda šteje tudi poslovni izkaz Globalfoundries) je konec leta 2011 znašala že 4,1 milijarde dirhamov oziroma 860 milijonov evrov. Prav tako za zdaj ni obetov, da bi se situacija popravila na bolje v tem letu ali bližnji prihodnosti, saj tudi za 2012 in naprej načrtujejo izgubo.

Oblasti pa to ne moti pretirano, tako da bodo nadaljevale vlaganja v ATIC in Globalfoundries. V povprečju so v zadnjih treh letih investirali okrog 20 milijard dirhamov letno (4,2 milijarde evrov), letos pa jih bodo nekoliko manj, in sicer za okrog tri milijarde evrov. So pa potrdili, da bodo vlaganja v novo tovarno nekoliko odmaknili, zato se bo pričetek gradnje prestavil v prihodnost. Kot so pojasnili, je razvoj polprevodniške industrije v Abu Dabiju strateškega pomena za državo, saj bo omogočil razvoj celotnega gospodarstva, in kot tak celo bolj pomemben od neposrednega dobička iz Globalfoundries. Hm, sliši se podobno kot - nacionalni interes v državni srebrnini.