Kitajska vlaga 40 milijard evrov v lastno polprevodniško industrijo

Matej Huš

8. maj 2018 ob 06:39:34

Kitajska se pripravlja na velika vlaganja v razvoj in posodabljanje svoje industrije za proizvodnjo polprevodniških čipov in vezij, saj bo v kratkem najavila 40 milijard evrov (300 milijard juanov) težak sklad, ki bo financiral tovrsten razvoj. S tem želi Kitajska zmanjšati zaostanek za ZDA in Evropo v razvoju in obvladovanju polprevodniške tehnologije. Že leta 2014 so Kitajci na podoben način vložili 139 milijard juanov (18 milijard evrov), sedanji China Integrated Circuit Industry Investment Fund Co. pa bo več kot dvakrat večji. Financirali ga bodo v glavnem državni in paradržavni skladi in podjetja. Sklad bo med drugim razvijal kitajske zmožnosti načrtovanja in izdelave naprednih mikroprocesorjev, grafičnih procesorjev in podobno. S tem se želijo otresti odvisnosti od ameriškega znanja in tehnologije.

Zlasti ZDA so glasni nasprotniki kitajskega razvoja polprevodniške tehnologije. V ZDA v zadnjem času preprečujejo kitajske nakupe tehnoloških podjetij, ne odobravajo pa niti skladov za lasten razvoj na Kitajskem. Omenjeni sklad iz leta 2014 je že bil predmet negodovanja. Ameriški trgovinski predstavnik je v letošnjem poročilu zapisal, da je kitajski skladi iz leta 2014 kaže "visoko stopnjo vpletanja kitajske vlade v zagotavljanje sredstev za doseganje nacionalnih strateških interesov". ZDA Kitajsko obtožujejo, da s tako velikim prelivanjem denarja v razvoj te tehnologije ustvarja tržna neravnovesja.

Kitajska med tem s polno paro pripravlja vse potrebno za zagon novega sklada, ki po zagotovilih oblasti ne bo ponikalnica denarja, temveč bo vlagateljem (sicer večinoma paradržavnemu sektorju) prinašal donose. K vložkom so povabili tudi ameriška podjetja, pravijo neuradni viri.