Nokia in HTC se ne bosta več tožila

Matej Huš

8. feb 2014 ob 21:13:43

Po prijaznem premirju, ki sta ga sklenila Samsung in Google, se sta tudi Nokia in HTC odločila, da so tožbe zaradi domnevnih kršitev patentov izguba denarja. Podjetji sta zato sklenili dogovor, ki bo zaključil vse trenutne sodne spore in omogočil sodelovanje v prihodnosti.

Natančne podrobnosti dogovora niso znane, ve pa se, da z njim podjetji odstopata od vseh medsebojnih tožb zaradi kršitev patentov. HTC bo Nokii plačal licenčnino, katere višine niso razkrili, ki mu bo dovoljevala uporabo Nokiinih patentov v svojih izdelkih. Prav tako bo Nokia dobila pravico do uporabe HTC-jevih patentov. To je zelo pomembno, saj ima HTC nekaj patentov za tehnologijo LTE, ki sodijo med tako imenovane standarde patente (v njih opisane značilnosti so del mednarodnih standardov), zato se jim Nokia ne more izogniti, HTC pa je moral že sedaj poskrbeti za pošteno, razumno in nediskriminatorno (FRAND) licenciranje vsem zainteresiranim stranka

Novi dogovor predvideva tudi sodelovanje pri razvoju tehnologije v prihodnosti. To ni presenetljivo, saj se je HTC spopada s padcem prihodkov in prodaje, Nokia pa bo svoj mobilni del prodala Microsoftu, tako da bo na Finskem od podjetja ostalo bore malo (predvsem poslovne rešitve in storitve ter zajeten koš patentov). Glede na to, da se Nokia s HTC-jem po več sodiščih na svetu toži že od leta 2012 in so trenutno zapleteni v več kot 50 sporov, je konec vojne vsekakor smiseln.

Že predlani se je HTC spravil tudi z Applom, Nokia pa z RIM-om. Število sporov torej počasi upada, a še vedno ostaja največji med njimi: Samsung-Apple. Tu premirja še dolgo ne bo.