Yahoo povečal dobiček, a oglaševalski prihodki še vedno padajo

Matej Huš

18. apr 2012 ob 15:45:01

Yahoo je v prvem letošnjem četrtletju, ki se je končalo 31. marca, posloval uspešneje kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz Sunnyvala. Prihodki so se sicer povečali za vsega odstotek na 1,22 milijarde dolarjev, pri čemer je zaskrbljujoč nadaljnji upad oglaševanja (najpomembnejši prispevek, to je prikazovanje spletnih oglasov, je vnovič izgubil štiri odstotke), a to je prva rast po treh sušnih letih. Kljub temu je Yahoo zabeležil kar za 28 odstotkov višji čisti dobiček kot v enakem obdobju lani, in sicer se je povzpel na 286 milijonov dolarjev.

Na prvi pogled so številke videti obetavno, a podrobnejši pregled razkrije, da se Yahoo še vedno muči s svojim glavnim poslom. Dobiček iz poslovanja se je skrčil za 11 odstokov na 169 milijonov dolarjev. Levji delež preostanka odpade na kapitalske dobičke, ki jih je imel Yahoo v zadnjem kvartalu kar za 172 milijonov dolarjev (vrednosti so pred plačilom davkov). To je tudi razlog, da so obeti slabi in da je Yahoo ta mesec napovedal največja odpuščanja v svoji zgodovini. Delo naj bi izgubilo 2000 ljudi oziroma 14 odstotkov zaposlenih, kar bo sicer prineslo enkraten strošek v višini 125-145 milijonov dolarjev, a bo letno privarčevalo 375 milijonov dolarjev.

Na včerajšnji tiskovni konferenci bo razkritju poslovnih rezultatov so bile zato vse oči uprte v novega izvršnega direktorja Scotta Thompsona, ki je januarja presedlal k Yahooju, prej pa je vodil PayPal. Njegova naloga v podjetju je prestrukturiranje, prevetritev ponudbe in vrnitev k osnovnim Yahoojevim storitvam - torej oglaševanju. Thompson je povedal, da bo Yahoo rasel skupaj s trgom. Osredotočili se bodo zgolj na najbolj dobičkonosne programe, zato bodo zaprli ali odprodali 50 spletnih storitev, ki dobička ne ustvarjajo v zadostni meri. Hkrati je dodal, da ustavljajo razvoj številnih izdelkov, ki ne sodijo v nov, vitkejši Yahoo. Kaj točno je imel v mislih, ni razkril. Potrdil je, da se z Alibabo dogovarjajo, kako bi unovčili (monetizirali) svoj 40-odstotni delež v podjetju, medtem ko prodaje nimajo več v mislih.

Za drugo letošnje četrtletje Yahoo napoveduje prihodke v višini 1,03-1,14 milijarde dolarjev. Delnica podjetja je po objavi zadnjih poslovnih rezultatov pridobila dobra dva odstotka.