Amazon in Apple kažeta mišice v e-knjižni vojni

Matej Huš

20. mar 2010 ob 23:27:43

Pisali smo že o e-črkarski pravdi med Applom in Amazonom, ki se je razplamtela letos z izsiljevanjem založnika Macmillan. Ta je za svoje knjige zahteval 15 dolarjev, kar je v nasprotju z Amazonovo filozofijo, da smejo e-knjige stati največ 10 dolarjev in da ceno postavljajo oni. Macmillanu je na pomoč priskočil Apple, ki si želi Amazonu odgrizniti čim večji kos pogače in pušča založnikom proste roke pri oblikovanju cen. Amazon je tedaj popustil in Macmillanu dovolil zvišanje cen knjig. Nato je na bojišču zavladalo zatišje, a vojne še zdaleč ni konec.

Amazon še vedno pošteno privija (zlasti male) založnike, ki bi želeli sami določiti cene svojih knjig. Vsem tem je Amazon zagrozil, da bodo nehali prodajati elektronske in papirnate izdaje njihovih knjig, če bodo založniki želeli tako imenovani model agencije (agency model). Založniki so sedaj v precepu: tvegati Amazonov srd in se pogajati z Applom ali se zadovoljiti z vrabcem v roki.

Tudi Apple pa ni idealna rešitev, saj zahteva nekaj pogodbenih določil, ki vsem niso povšeči. Med njimi omenimo načelo največje ugodnosti (MFN). Ta od založnikov zahteva, da Applu ponudijo najboljše pogoje. Če bi torej najprej podpisali pogodbo z Applom, nato pa popustili Amazonu, bi morali enake pogoje ponuditi tudi Applu. Če bosta podjetji pretrdi, se priložnost odpira fleksibilnemu Googlu in tudi Microsoftu, ki budno spremljata situacijo in bosta ob najmanjši napaki velikanov k sebi usmerila čim več kupcev in založnikov.