Linux na najpočasnejšem 8-bitnem računalniku

Matej Huš

3. apr 2012 ob 17:47:20

Dmitry Grinberg je dokazal, da je z nekaj iznajdljivosti in znanja Linux mogoče namestiti na praktično vsak računalniški sistem. Navadno sicer beremo, da za poganjanje Linuxa potrebujemo 32-bitni procesor, MMU in vsaj megabajt pomnilnika za jedro, a gre tudi s precej manj.

Grinberg je uporabil čip ATmega1284p, ki je 8-bitni mikrokrmilnik z arhitekturo RISC. Teče s 24 MHz in ima 16 kB pomnilnika SRAM ter 128 kB prostora. Pomnilnika je torej za poganjanje Linuxa nekoliko premalo, zato je dodal 16 MB prek modula SIMM ter gigabajtno SD-kartico. Osembitni procesor Linuxa ne more poganjati, zato je napisal emulator, ki simulira procesor ARMv5TE na SoC PXA255. Tako je čip pridobil sposobnost poganjanja 32-bitni aplikacij in MMU.

Efektivna frekvenca simuliranega procesorja znaša 6,5 kHz, kar je roko na srce malo. Da se zažene celotni Ubuntu, traja na tem računalniku štiri ure, medtem ko zagon ukazne vrstice traja pol manj. Ko sistem teče, je še pogojno uporaben - na ukaz v ukazni vrstici se odzove v približno minuti.

Avtor je na svoji spletni strani opisal vse potrebne sestavne dele, priložil navodila in izvorno kodo projekta, tako da lahko ponovi vsak sam. Potrebščine stanejo 20 dolarjev, kar je približno toliko kot Raspberry Pi, le da je slednji mnogo bolj uporaben. Cilj Grinbergovega projekta torej ni bilo izdelati posebej uporabnega sistema, ampak pokazati, kaj je možno, in se ob tem naučiti precej koristnega.