Na Kitajskem aretacije zaradi spletnih namigov o puču

Matej Huš

31. mar 2012 ob 21:06:12

Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua so kitajske oblasti včeraj zaprle 16 spletnih strani (npr. meizhou.net, xn528.com in cndy.com.cn) in pridržale najmanj šest oseb zaradi spletnega govora o državnem udaru. Špekulacije o državnem udaru so se na kitajskih straneh začele širiti že 20. marca, kar je kitajskim oblastem povzročilo nekaj povsem otipljivih težav - med drugim je porasla cena CDS-jev na kitajske obveznice (instrument za zavarovanje pred neizplačilom, ki imetniku v primeru neizpolnitve izdajatelja obveznic zagotavlja poplačilo).

Na kitajskih straneh so se namreč začeli pojavljati komentarji, da "je v Pekingu nekaj narobe" in da tja "vozijo vojaška vozila". Da bi zajezili širjenje teh govoric, ki so po ocenah oblasti izjemno škodljivega vpliva na javnost, so poprijeli za izredne ukrepe. Prizadeti sta tudi izjemno priljubljeni strani Sina in Tencent, ki ponujata storitve mikrobloganja (podobno kot Twitter). Ti sta vzpostavili 72-urno blokado oddajanja in prebiranja komentarjev in pobrisali vse neprimerne objave in komentarje. Sina in Tencent nista povedala, ali je tako ravnanje od njih zahtevala vlada, a je to bržkone tako. Še posebej zato, ker je Državni urad za internet v skopi izjavi za javnost zapisal, da so obe strani "okarali in ustrezno kaznovali", natančnejši pa niso bili.

Eden izmed zvezdnikov Sine Zuo Ye Ben, ki ima na tem portalu več kot dva milijona bralcev, ponuja nagrado 100 iPadov komurkoli, ki bi uspel v teh 72 urah objaviti kakšen komentar. Za zdaj junakov ni.

Povod za govorice je politična kriza, ki se na Kitajskem zaostruje in dosega največje razsežnosti v zadnjem desetletju. Konec leta bo namreč na Kitajskem izbor novega ožjega vodstva Partije, ki se zgodi vsakih 10 let. Šilaj Bo (Bo Xilai) je bil eden izmed favoritov, a ni postal član politbiroja, ker naj bi bil policijski direktor na ameriškem konzulatu iskal azil. Ta je bil trd borec proti korupciji, ki je bil trn v peti kitajskim oblastem. Takoj po Bojevi odstavitvi je Kitajska prepovedala njegovo kakršnokoli omenjanje na internetu in blokirala njegovo ime na iskalnikih. Boj za oblast bo torej še krvav.

Ni pa še povsem jasno, ali danes aretirali še več kot tisoč ljudi. Medtem ko RTV piše, da na Kitajskem nadaljujejo spletno čistko, ki ni povezana z govoricami o državnem udaru. Gre za akcijo, s katero z interneta uradno odstranjujejo ilegalne vsebine in zbirališča kriminalnih združb, v praksi pa bolj politično oporečne strani. Ustrezna novica je bila nekaj ur objavljena na straneh kitajske tiskovne agencije, potem je izginila. Posnetki na drugih straneh kažejo, da naj bi Kitajska aretirala 1065 oseb, pobrisala 208.000 škodljivih spletnih sporočil, opozorila upravljavce 3.117 strani na domnevne kršitve in jih kaznovala 70, ki se na opozorila niso odzvali. Resničnost navedb je nepreverjena.