Asusovi transformerji ne kršijo blagovne znamke igrač

Matej Huš

28. mar 2012 ob 21:23:10

Ko je Asus predstavil svoja tablična računalnika Eee Pad Transformer in Eee Pad Transformer Prime, si zagotovo ni predstavljal, da si bo s poimenovanjem na glavo nakopal tožbo proizvajalca igrač. Zgodilo se je prav to, saj je Hasbro lani decembra vložil tožbo zoper Asus zaradi kršitve blagovne znamke Transformer. Tožbo je sedaj izgubil.

Zgodba je tako neverjetna, da je že smešna. Transformerji so družina igrač, ki jo je leta 1984 predstavilo podjetje Hasbro, po kateri so kasneje izdelali tudi TV-serije, filme in računalniške igre. Transformer je sicer povsem običajna angleška beseda, ki v tehničnem smislu pomeni transformator napetosti. Ker med živo pisanimi roboti, ki lahko spreminjajo obliko, in elegantnim tabličnim računalnikom ni nobene podobnosti, je sodišče zahtevo Hasbroja vrglo v koš.

Hasbro je namreč trdil, da Asu krši blagovno znamko, predstavlja nelojalno konkurenco in da zlorablja že uveljavljeno blagovno znamko, zato so terjali odškodnino in sodno odredbo, ki bi Asusu prepovedala uporabo omenjene blagovne znamke. V podrobno utemeljeni odločitvi, v kateri so razdelali celotno zgodbo transformerjev, sodišče ugotavlja, da so Hasbrojeve zahteve neutemeljene. Izdelka sta tako različna po videzu, namenu uporabe in ciljni populaciji, da si ne predstavljata prav nobene konkurence. Nadalje sodišče ugotavlja, da je Hasbro predolgo čakal z vložitvijo tožbe, saj so se zanjo odločili šele, ko sta Asusova izdelka postala velik hit, in da tablična računalnika dejansko sta transformatorja, saj se s priključitvijo tipkovnice transformirata v prenosna računalnika.

V Hasbroju so nad odločitvijo sodišča razočarani, a poudarjajo, da se bodo borili dalje, saj gre le za preliminarno odločitev.