MSN blokira povezave do thepiratebay

Mandi

26. mar 2012 ob 01:33:56

Januarja lani je Google začel cenzurirati imena znanih piratskih ključnih besed v svojem instantnem iskanju (Google Instant, ex Google Suggest), kar so potem novembra še izdatno razširili na nove ključne besede in njihove izpeljanke, letos pa še lokalizirali, tako da jim politično ali drugače občutljivih besed zaradi pritožbe ene države več ni potrebno cenzurirati za cel svet. Rezultati naj bi bili, kot piše v drugi novici, precej vzpodbudni.

Zdaj se je za idejo navdušil še Microsoft, ki je začel v svoji klepetalniški rešitvi Windows Live messenger ("MSN") blokirati povezave do thepiratebay.com kot "nevarne" (unsafe). Uporabnik, ki bo želel svoji sogovornici po MSN-ju poslati povzavo do TPB, tega več ne bo mogel storiti, ampak bo opozorjen, da njegovo sporočilo vsebije nevarno povezavo ("The link you tried to send was blocked because it was reported as unsafe"). Ista težave je prisotna pri tretjih odjemalcih s podporo za MSN protokol, npr. Pidginu ali Adiumu.

Blokiranih je več različic domene (.com, .se, .fi, .idr), vendar pa je mogoče blokado sorazmerno enostavno zaobiti z vključitvijo presledka ali podobnega znaka nekam v povezavo. Prav tako ni videti, da bi bile blokirane druge podobne torrent ali cyberlocker strani.

Ideja je bržkone ista kot pri Googlu - če se uspe uporabnikom dovolj otežiti dostop do piratskih vsebin, bodo preprosto dvignili roke nad tem in (najbrž, gotovo, morda?) šli kupit zakonito kopijo.

Zanimivo je, da priljubljenost MSN-ja ne popušča, kljub prisotnosti močne konkurence s strani Googla in Facebooka. MSN pogovori so v povprečju daljši (~10 minut), sploh v glasovni in video različici, ki se pri konkurenci sploh še nista pretirano prijeli. Močno uporabljane so tudi bolj barvite funkcije, kot so smajliji, nudgi in winki. Microsoft pravi, da je MSN "izdelan z mislijo na pristna razmerja", torej ne zgolj za kratke in/ali jedrnate čveke.