Ljudje ustvarijo zgolj polovico prometa na spletnih straneh

Matej Huš

15. mar 2012 ob 11:26:20

Sodeč po informacijah raziskave, ki so jo objavili v podjetju Incapsula, ljudje na spletnih straneh ustvarimo slabo polovico prometa, medtem ko 51 odstotkov odpade na avtomatični, računalniško generirani promet. Večina od slednjega je zlonamernega, kar je še dodaten problem.

V Incapsuli so analizirali tisoč spletnih strani, ki uporabljajo njihove storitve za zaščito oblaka in spletnih strani. Pri tem so ugotovili, da ljudje z brskanjem po spletnih straneh ustvarijo 49 odstotkov prometa. Preostanek odpade na avtomatičnega; pet odstotkov je zlonamernih poizkusov najti nezakrpane ali neznane ranljivosti, pet odstotkov je nepooblaščenega avtomatičnega kopiranja vsebine (scrapers), dva odstotka je robotov za lepljenje spama, 19 odstotkov je specializiranega rudarjenja podatkov in 20 odstotkov je prometa iskalnikov. Samo slednjega lahko uvrstimo v kategorijo povsem neškodljivega, medtem ko preostanek povzroča nepotrebne stroške.

Rezultati hkrati pomenijo, da ponudnike spletnih strani bremenijo dvakrat višji stroški zagotavljanja pasovne širine in računske moči, kot bi bilo potrebno, da stran deluje nemoteno.

Omenjeni rezultati se nanašajo zgolj na obisk spletnih strani. Celokupni promet na internetu je povsem drugačne sestave, saj je brskanje po spletu (WWW) zanemarljiv del prometa, ki na zasedenost mrežne infrastrukture praktično ne vpliva. Levji delež (po nekaterih ocenah tudi do 90 odstotkov) vsega prometa prek internega odpade na omrežja P2P, prek katerih se izmenjuje predvsem pornografija. To povzroča stroške na internetnih vodih in usmerjevalnikih, ne pa tudi spletnih strežnikih.