Prodanih procesorjev več, razmerje AMD/Intel skoraj nespremenjeno

Matej Huš

7. nov 2011 ob 09:17:31

Znani so podatki o prodaji mikroprocesorjev v tretjem letošnjem četrtletju, ki kažejo na znatno okrevanje trga. V teh treh mesecih so proizvajalci prodali za 10,7 milijarde dolarjev procesorjev, kar je za 12,2 odstotka več kot četrtletje pred tem in 16,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani, so ocenili tržni analitiki v podjetju IDC. Merjeno v prodanih enotah je rast znašala 6,7 odstotkov (v primerjavi z drugim kvartalom) oziroma 5,2 odstotka glede na lani, kar kaže, da se je poleg števila prodanih enot povišala tudi njihova povprečna cena. Zvišanje je znašalo okrog pet odstotkov.

Zanimiv je prehod na kombinirane procesorje (APU), ki vključujejo tako funkcionalnost centralnega procesorja kot tudi grafični del. Njihova prodaja - tipična predstavnika sta AMD Fusion in Intel Sandy Bridge - je predstavljala kar 73 odstotkov vseh prodanih procesorjev, medtem ko delež najšibkejših procesorjev (recimo Atomov) upada.

AMD-jev delež je znašal 19,7 odstotka, kar je za 0,3 odstotne točke več kot v enakem obdobju lani, medtem ko je Intel nekoliko izgubil in pristal pri 80,2 odstotkih (lani 80,4 odstotka). Vsekakor pa spremembe v primerjavi z ogromno prednostjo Intela ostajajo majhne in nepomembne. Zanimiv je še razrez po kategorijah: daleč najvišji delež ima Intel v razredu delovnih postaj in strežnikov (95,1 odstotka), nekoliko manjšega pri prenosnih računalnikih (82,3 odstotka; tu je Intel beležil nekajodstotni padec) in najnižjega pri domačih namiznih računalniki (75,8 odstotka). Preostanek vsakokrat praktično v celoti odpade na AMD, saj se je tržni delež naslednjega konkurenta, Vie, prepolovil z minimalnega 0,2 odstotka na mikroskopskega 0,1 odstotka.