Dobiček Microsofta nespremenjen, kupci čakajo na Windows 8

Matej Huš

20. jan 2012 ob 16:37:01

Microsoft je drugi kvartal v fiskalnem letu 2012, ki se je končal konec decembra, sklenil z rahlo rastjo prometa in nekoliko nižjim dobičkom, so sporočili iz Redmonda. Čisti dobiček je znašal 6,62 milijarde dolarjev, kar je za manj kot odstotno točko slabše kot leto pred tem. Promet se je zvišal za pet odstotkov in dosegel 20,9 milijarde dolarjev. Rezultati so torej tik pod rekordnimi ravnmi, dasiravno jih je izvršni direktor Steve Ballmer označil le kot trdne. Še boljše pa pričakujejo letos, saj bodo predstavili kopico novih izdelkov, med katerimi je najteže pričakovan Windows 8, ki bodo poganjali povpraševanje v drugi polovici koledarskega leta (začetek fiskalnega leta 2013).

Poglejmo si rezultate po petih divizijah, v katere je podjetje razdeljeno. Tradicionalno največji delež odpade na Business Divison, ki skrbi za pisarniški paket Office in njegove pritikline. Ta je zabeležila 6,28 milijarde dolarjev prihodkov, kar predstavlja triodstotno rast (oziroma sedemodstotno, če odštejemo časovne razmejitve za Office 2010 v lanskih bilancah). V zadnjih 18 mesecih so tako prodali 200 milijonov licenc za Office 2010. Na drugem mestu sta skupaj Windows & Windows Live, kjer so ustvarili 4,74 milijarde dolarjev prihodkov (šest odstotkov manj), in Server & Tools, kjer so ustvarili 4,77 milijarde dolarjev (11 odstotkov več). Microsoft je do danes prodal 525 milijonov licenc za Windows 7, tempo pa počasi usiha, za kar je krivo pričakovanje Windows 8, ki bo izšel letos. Ta kani krepko popraviti poslovni izid svoje divizije. Divizija Entertainment & Devices je najbolj povečala obseg poslovanja, saj so promet za 15 odstotkov povečali na 4,24 milijarde dolarjev. Najmanjša Online Services, ki skrbi za iskalnik Bing, je s 784 milijoni dolarjev beležila 10-odstotno rast prometa.

Zanimivo je, da se je delež prihodkov, ki jih ustvarijo s prodajo Windows, skrčil na najnižjo raven v zadnjih dveh letih. Glede na skorajšnji izid Windows 8 je to pričakovano dogajanje, saj je predhodni minimum Microsoft dosegel konec fiskalnega leta 2009 tik pred izidom Windows 7, ko je prodaje Viste prinesla vsega petino prometa v hišo. V četrtletju po izidu Windows 7 pa se je številka dvignila na 36,3 odstotka. Sedaj je ta delež 22,7-odstoten.