Raspberry Pi naprodaj 20. februarja, specifikacije znane

Matej Huš

7. feb 2012 ob 11:32:04

Končno smo dočakali uradni datum izida oziroma začetka prodaje kartičnega računalnika Raspberry Pi, ki je eden izmed najteže pričakovanih izdelkov tega leta. Računalnik v velikosti kompleta igralnih kart, v katerem bije ARM-jev procesor s 700 MHz, ima 256 MB pomnilnika in Broadcomov SoC BCM2835 ter po nekaterih informacijah v grafiki premaga celo iPhone, za vsega 35 dolarjev bo naprodaj od 20. februarja, ko bo končana proizvodnja prve serije 10.000 primerkov.

Sprva so načrtovali, da bo Raspberry Pi nared že do začetka februarja, a je imel proizvajalec težave z zagotavljanjem kvarčnega kristala. To je pomemben del vsake elektronske naprave, saj proizvaja stabilen oscilirajoči signal, ki usklajuje frekvence vseh ostalih komponent. V specifikacijah predvideni model je v Evropi enostavno dobavljiv, medtem ko ga je na Kitajskem, kjer se računalnik proizvaja, nadomestil manjši in cenejši model (ki bo verjetno uporabljen tudi v naslednjih revizijah Raspberryja Pi). Zaradi tega je imel proizvajalec težave z zagotavljanjem pravega modela, ki so proizvodnjo zavlekle za dobra dva tedna. Ta sedaj teče po načrtih, tako da bodo prvi Raspberry Pi za 35 dolarji kmalu nared. Cenejša verzija za 25 dolarjev, ki ne bo imela priključka za ethernet in zgolj 128 MB pomnilnika, bo sledila pozneje.

Druga razveseljiva novica pa je objava celotnih specifikacij drobovja novega računalnika. Broadcom je posredoval detajlne specifikacije za SoC-čip BCM2835. To pomeni, da bo na Raspberry Pi enostavno mogoče prenesti vsak operacijski sistem, za katerega bo dovolj zmogljiv. Tovarniško podprte bodo distribucije Debiana, Fedore in ArchLinuxa.