Prodali že dva milijona Raspberry Pi

Matej Huš

19. nov 2013 ob 09:23:01

Računalnik v velikosti kreditne kartice Raspberry Pi ostaja izjemna uspešnica, saj se njegova prodaja celo povečuje. V prvem letu po izidu so prodali milijon enot, sedaj pa so že pri dveh.

Prvi primerki so bili naprodaj februarja lani, in sicer so na Kitajskem izdelali prvih 2000 računalnikov. Prodaja se je začela z dražjo verzijo Rapsberry Pi B, ki stane 35 dolarjev in se od cenejšega A-verzije razlikuje po dveh priključkih USB in priklopu za omrežno povezavo (ethernet). Šele februarja letos so začeli prodajati tudi verzijo A, ko so bili že prodali milijon enot B, a ker je razlika v ceni majhna (10 dolarjev), se verzija A še vedno prodaja bistveno bolje.

Tako so med 24. in 31. oktobrom prodali dvamilijonti primerek, so sporočili včeraj, pri čemer ne vedo, kdo je srečni lastnik. Zanimivo je, da so prvi milijon prodajali dvanajst mesecev, drugega pa le 10 mesecev. Po navadi je namreč obratno.

Raspberry Pi sestoji iz 512 MB pomnilnika, Broacomovega BCM2835 SoC s 700 MHz, USB-vrat (enih ali dveh), kompozitnega analognega video in avdio izhoda, HDMI-priključka, reže za SD-kartice. Prvenstveno je bil namenjen uporabi v šolah, da bi navdušil mladež za računalništvo in elektroniko ter da bi na njem kaj sprogramirali, a je kmalu dobil tudi številne druge uporabe, ki so se jih domislili zanesenjaki.