OCZ manipuliral z uporabniškimi mnenji na Geizhalsu

Matej Huš

24. feb 2012 ob 19:28:50

Na priljubljeni spletni strani Geizhals, ki je v osnovi namenjena iskanju najnižjih (spletnih) cen v nemško govorečih deželah in primerjavi karakteristik izdelkov, dobro pa pokriva tudi Poljsko in Zahodno Evropo, zato jo množično uporabljajo tudi Slovenci, so odkrili nedovoljeno manipuliranje z uporabniškimi ocenami in recenzijami, ki ga je izvajal proizvajalec SSD-jev podjetje OCZ. Zgodbo je začel razvijati uporabnik na njihovem forumu, ko je odkril, da so v zadnjih dneh OCZ-jevi izdelki dobili ogromno odličnih recenzij in najvišjih ocen, medtem ko so njihovi neposredni konkurentje dobili same najnižje ocene. Na Geizhalsu so preverili zadnjih 56 ocen in ugotovili, da so bile vse podeljene z istega IP-naslova, ki se razreši v ocz.83.ocztechnology.com.

Nadaljnji pregled je razkril, da je nepoštenih recenzij, ocen ali mnenj vsaj 1840, kolikor so jih odstranili. Pri vseh sicer niso mogli dokazati, da so jih izvedli iz OCZ-ja, saj so uporabili dinamične IP-naslove, a obstojijo močni indici. V vseh primerih so s posamičnega IP-ja dobili OCZ-jevi izdelki ponovno najvišje ocene, konkurenca pa najnižje - vedno se je zgodilo oboje. S posameznega IP-ja so v eni seji, ki je trajala od nekaj minut do več ur, podelili od 10 do 390 ocen.

Uradno izjavo je že podal OCZ. V njej so poudarili pomembnost nepristranskih mnenj in recenzij, ki jih OCZ zelo podpira. Zato so Geizhalsu ponudili polno podporo pri preiskavi, kaj točno se je dogajalo. Prav tako so napovedali lastno preiskavo, kako se je to lahko pripetilo.