Svalbardsko skladišče semen poplavilo

Matej Huš

21. maj 2017 ob 00:22:16

Da bi se zavarovali za primer morebitnih naravnih katastrof, so na Svalbardskem otočju na daljnem severu zgradili Globalno skladišče semen (SGSV, Svalbard Global Seed Vault), kjer je shranjenih skoraj milijon paketov semen najpomembnejših rastlin. SGSV je začel obratovati leta 2008 in je zgrajen tako, da lahko preživi tudi največje katastrofe in to brez človeškega nadzora. Zgrajen globoko v permafrostu skrbi, da so semena na varnem. Tako smo vsaj mislili. Letos je SGSV poplavilo, ker očitno leta 2008 ni nihče razmišljal o globalnem segrevanju.

Da takoj odpravimo senzacionalizem. Semena so na varnem. Zalilo je tunel, ki vodi do trezorja s semeni, saj je bila letos povprečna temperatura na Svalbardskem otočju za 7 °C višja od povprečja. Permafrost na globini tunela zato ni bil več zmrznjen, staljena voda pa je vdrla v tunel, kjer je v hladnejših dneh spet zmrznila. Prehod do trezorja so si morali zato izsekati skozi živi led.

Semena ostajajo na varnem na temperaturi -18 °C in jih seveda ni poplavilo. A tovrstni incidenti pričajo, da nič na tem svetu ni večnega. Tudi SGSV, ki je bil zasnovan tako, da bi moral preživeti stoletja brez vsakršnega človeškega vmešavanja, potrebuje človeško roko. Zato je sedaj vzpostavljen 24-urni nadzor nad SGSV, hkrati pa tunel prenavljajo. Položili bodo izolacijo, v gori pa bodo izdolbli kanale, po katerih bo voda odtekala proč od tunela. V samem tunelu so odstranili opremo, ki ga je segrevala (električne naprave), namestili pa so črpalke.