Ušli obremenjujoči podatki Heartland Instituta

Matej Huš

15. feb 2012 ob 14:50:02

Na internetu so se pojavili dokumenti iz ameriškega think-tanka Heartland Institute, ki se uvršča med konzervativne in desničarske organizacije. V javnosti nastopa kot nasprotnik teorije o globalnem segrevanju. Dokumenti o poslovanju, proračunu, nabiranju sredstev in strategiji delovanja v letu 2012 kažejo, da Heartland Institute ni neodvisen neprofiten think-tank, ampak organizacija za lobiranje. Dokumenti se na internetu niso znašli sami, ampak jih je tja posredoval nekdo z visoko stopnjo dostopa v Heartland Institutu.

V dokumenti je razvidno, od kod se financira Heartland Institute. V zadnjih petih letih je neznani donator prispeval 13 milijonov dolarjev, medtem ko je izvor preostanka jasen. Pomembni donatorji so na primer Charles G. Koch Foundation (brata Kocha sta lastnika ogromnega konglomerata petrokemične in naftne indstruije), tobačni gigant Reynolds American, jeklarski gigant Nucor, General Motors, Microsoft, farmacevtska podjetja in podobna podjetja, ki imajo neposredno korist od trenutnih razmer, ko okoljska zakonodaja še ni urejena, izpusti toplogrednih plinov pa se v ZDA ne kaznujejo. Skupno naj bi Heartland v letu 2012 zbral 7,7 milijona dolarjev, od tega levji delež z donacijami posameznikov, podjetij in fundacij. V stroških znaša postavka "odnosi z vlado" 540 tisoč dolarjev, kar kaže na lobistično naravo inštituta.

Zelo zanimiv je tudi dokument, ki priča o strategiji Heartlanda. Inštitut namreč razvija izobraževalne materiale za uporabo v osnovnih in srednjih šolah. Razvijajo učni načrt z vsemi potrebnimi dodatki, kot so učbeniki, (kurikulum), v katerem želijo učiti, da je teorija globalnega segrevanja kontroverzna in znanstveno nesprejeta, saj konsenza o njej še ni.

V dokumentih najdemo tudi navedbe, da Heartland sponzorira NIPCC z namenom zrušiti zaupanje v poročilo IPCC o podnebnih spremembah. S 388.000 dolarji bodo financirali ekipo plačanih piscev, ki spodkopava verodostojnost poročila IPCC-ja. Ostali donatorji NIPCC-ja so na zahtevo anonimni. Poleg tega Heartland financira tudi vplivne posameznike, ki se javno izrekajo proti globalnemu segrevanju, med katerimi najdemo tudi Craiga Idsa, Roberta Carterja in Freda Singerja (5.000 dolarjev mesečno).

Objavljeni dokumenti razkrivajo, da Heartland Instituta ne smemo jemati kot neodvisne organizacije, ki deluje po osnovnih etičnih načelih znanstveno-raziskovalnega dela. Jasno je, da se financirajo izključno od posameznikov in podjetij, ki imajo finančni interes, da se o teoriji globalnega segrevanja dvomi. Ker Heartland Institute večino svojih sredstev porabi za financiranje nasprotnikov globalnega segrevanja in lobiranje, je nanj potrebno gledati kot na tipični lobi.

Spomnimo, da je bila zgodba leta 2009 obrnjena. Takrat so v aferi Climategate na internet pobegnili podatki in elektronska sporočila iz CRU-ja. Takrat se je zdelo, da so v CRU prirejali podatke o globalnem segrevanju, ki sicer sploh naj ne bi obstajalo. Preiskava je kasneje odkrila, da so bili podatki in sporočila vzeti iz konteksta, CRU pa je bil oproščen vseh obtožb.