Boti pomemben vir dezinformacij o podnebnih spremembah

Matej Huš

23. jan 2021 ob 21:27:46

Kljub praktično 100-odstotnemu konsenzu znanstvenikov o globalnem segrevanju kot posledici človekove dejavnosti, v javnem diskurzu še vedno prevladuje mnenje, da je stroka o tej temi razdeljena. Eden izmed glavnih virov dezinformacij so družbena omrežja. Nedavna raziskava je pokazala, da so na Twitterju kar 25 odstotkov objav o globalnem segrevanju napisali boti, ki so predvsem širili dezinformacije.

V raziskavi so analizirali 6,8 milijona čivkov, ki jih je 1,6 milijona uporabnikov objavilo maja in junija 2017. To je pomembno obdobje, ker so ZDA 1. junija 2017 sporočile, da odstopajo od pariškega podnebnega sporazuma (h kateremu so se vrnile ta teden). Naključni vzorec 184 tisoč uporabnikov je pokazal, da je bilo med njimi 9,5 odstotka botov, ki pa so bili odgovorni kar za četrtino vseh objav o podnebnih spremembah. Zanimivo je, da je delež objav botov upadel v dneh okrog 1. junija, ker se je tedaj povečalo število objav resničnih ljudi, ki sicer redkeje čivkajo o podnebnih spremembah. Raziskovalci pa niso zmogli ugotoviti, od kod so boti izvirali in kdo jih je najel. Boti so bili nadpovprečni aktivni pri temah, ki so se dotikale podnebnih sprememb - zlasti radi so delili vsebine podnebnih zanikovalcev. Raziskovalci so ugotovili še, da nenadzorovana družbena omrežja niso izpolnila pričakovanj, da bodo poskrbela za demokratičen prostor, ki ne bo pod vplivom velikih konglomeratov. Namesto tega stališča ostajajo izjemno polarizirana tudi pri znanstvenih temah, kakršna so podnebne spremembe.

To ni prva raziskava, ki je pokazala na problem razširjenosti botov na družbenih omrežjih. Že lani so raziskovalci s Carneige Mellon University ocenili, da je botov pri objavah o podnebnih spremembah celo 35 odstotkov. Ugotovili pa so še, da so ustvarili približno enako število objav, ki priznavajo podnebne spremembe, in objav zanikovalcev. Ne glede na vsebino so botneti škodljivi v javnih debatah, zato jih je treba utišati, poudarjajo.