Javna predstavitev mnenj o podpisu Trgovinskega sporazuma za boj proti ponarejanju (ACTA)

Primoz Bratanic

13. feb 2012 ob 00:56:58

Potem, ko so se države več let o vsebini sporazuma pogajale v tajnosti, potem ko je prejšnja slovenska vlada na podlagi sklepa, da sprejetje sporazuma ne bo imelo posledic za slovenski pravni red, podpisala ACTO, kljub temu da predstavniki MG priznavajo, da do sedaj ni bila opravljena nobena analiza vplivov sprejetja sporazuma na gospodarstvo (drugi video), da ni bila opravljena nobena analiza vplivov sprejetja sporazuma na slovenski pravni red (prvi video) ter da predstavnik MG ni mogel določno našteti niti enega slovenskega gospodarskega subjekta (četrti posnetek), ki naj bi mu sprejetje tega sporazuma koristilo, je v četrtek državni zbor objavil vabilo k javni predstavitvi mnenj o podpisu Trgovinskega sporazuma za boj proti ponarejanju (ACTA).

V petek, 17. 2. 2012, ob 12. uri, v veliki dvorani Državnega zbora, Ljubljana, Šubičeva 4, lahko tako s pisnim prispevkom ter triminutno predstavitvijo utemeljite, kaj menite glede naslednjih vprašanj:

  1. Ali je model zaščite avtorskih pravic oziroma intelektualne lastnine, kot ga predvideva trgovinski sporazum za boj proti ponarejanju (v nadaljevanju: sporazum ACTA), ustrezen?
  2. Ali je sporazum ACTA skladen z mednarodnimi pravnimi standardi na področju varovanja intelektualne lastnine?
  3. Ali sporazum ACTA prekomerno posega v človekove pravice?
  4. Kakšen vpliv ima lahko sporazum ACTA na komunikacijsko zasebnost in dostop do kulturnih dobrin ?
  5. Kakšne posledice ima lahko sprejetje sporazuma ACTA za mednarodno trgovino in razvoj inovacij?
  6. Ali je bil postopek oblikovanja izhodišč in smernic sporazuma, pogajanj o rešitvah oziroma posameznih določbah sporazuma in pristopa posameznih držav članic EU in Evropske komisije h končnemu besedilu sporazuma ACTA ustrezen?

Glede na to, da so predstavniki MG mnenja, da bomo v Sloveniji enostavno pogledali, kaj se bo zgodilo v Bruslju, in potem enostavno dvignili roke, vas vabimo, da si še enkrat ogledate celotno zgodbo, o kateri na Slo-Techu pišemo že dlje časa, in potem, če čutite potrebo, poveste svoje mnenje. Vljudno vabljeni.