Raspberry Pi za 20 evrov z zmogljivejšim GPU od iPhona 4S

Matej Huš

27. jan 2012 ob 08:14:20

Večkrat omenjeni in težko pričakovani računalnik za 25 dolarjev Raspberry Pi je tik pred začetkom prodaje. Po besedah sestavljavcev je ta hip v proizvodnji prvih 10.000 primerkov, ki bodo prodani po nominalni ceni 25 dolarjev. Trenutno obstoji le deset primerkov, ki na prostem trgu dosegajo vrtoglave cene več kot tisoč funtov. Še bolj pa pričakovanja podžiga sveža izjava sestavljavcev, da ima računalnik vgrajen grafični procesor (GPU), ki pomete z mnogo dražjima iPhonom 4S in tudi Tegro 2.

V intervjuju za GamesIndustry.biz so namreč (po lastnem priznanju zgolj rahlo pristransko) povedali, da je grafično jedro računalnika izjemno zmogljivo. Čip Broadcom BCM2835, na katerem je računalnik osnovan, domnevno dvakratno prekaša celo iPhone 4S, ki stane precej več. Zaradi svoje zasnove je tudi hitrejši od Nvidiine Tegre 2, saj ima zmogljiv osenčevalni del (shaders), zaradi česar se dobro obnese v računsko zahtevnih testih.

Zanimivo je, da je centralni procesor precej šibkejši, saj ARM11 z enim jedrom tiktaka zgolj s 700 MHz. Na tem področju ga konkurenca preseže, a to za 25 dolarjev vreden računalnik sploh ni tragedija. Ker ima vgrajeno posebno strojno podporo, zmore gladko dekodirati film v formatu h.264 v HD-ločljivosti (1080p) s 30 sličicami na sekundo. Brez težav žene XBMC. Toda glavni namen računalnika Raspberry Pi ni poganjanje multimedije (mimogrede, Windows 8 na njem ne bo tekel, saj zahteva vsaj ARM Cortex), ki je sicer dobrodošel dodatek, ampak spodbujanje domačega programiranja in ukvarjanja z računalnikom. Avtorji neskromno upajo na revolucijo, ki so jo v 80. letih povzročili commodorji in zx spectrumi.