Dropbox ponuja do 4,5 GB prostora brezplačno

Matej Huš

4. feb 2012 ob 16:51:25

Priljubljena spletna storitev Dropbox, ki omogoča shranjevanje kopije podatkov v označeni mapi v oblak in hkratno sinhronizacijo na vseh povezanih računalnik, ima spričo svoje enostavnosti, uporabnosti in brezplačnosti kopico uporabnikov. Omogoča namreč enostavno deljenje datotek med različnimi računalniki, posebej uporabno pa je, da se spremembe samodejno osvežijo na vseh lokalnih kopijah. V svoji brezplačni verziji ponuja 2 GB prostora, ki ga je (bilo) mogoče razširiti največ do 2,5 GB z vključitvijo prijateljev in izpolnitvijo kratkega vprašalnika. Večji paketi so plačljivi.

Od danes pa je mogoče pridobiti brezplačno pridobiti do 4,5 GB prostora. Kdor želi več kot podvojiti kapaciteto svojega predala na Dropboxu, mora z interneta prenesti beta verzijo novega odjemalca Dropbox 1.3.12 in jo namestiti na en računalnik, ki je sinhroniziran v njegov račun. Nova verzija prinaša možnost avtomatične sinhronizacije slik z izmenljivih medijev. Po namestitvi nove verzije in priključitvi USB-ključa, na katerem so slikovne datoteke, se ponudi možnost Prenesi slike v Dropboxovo mapo. Za vsakih 500 MB slik ali videoposnetkov, ki jih na ta način prenesemo, se za 500 MB poveča kapaciteta predala, in sicer največ do 4,5 GB. Kdor prenese vsaj eno fotografijo, dobi brezplačnega pol gigabajta prostora, če ne želi na internet prenašati gigabajtov.

Akcija je namenjena testiranju in promociji nove Dropboxove možnosti, to je deljenje datotek z več naprav (USB-ključi, SD-kartice, mobilni telefoni, digitalni fotoaparati) med računalniki. Kapaciteta ostane povečana tudi, če slikovne datoteke kasneje izbrišemo. Dropbox ni povedal, kako dolgo bo akcija trajala.