Dropbox bo v brezplačni verziji podpiral le tri naprave

Matej Huš

15. mar 2019 ob 15:54:08

Priljubljena storitev za shranjevanje datotek v oblaku in sinhronizacijo je potihoma omejilo število naprav, na katerih imajo lahko uporabniki sinhronizirane datoteke. Doslej niti za brezplačne uporabnike ni bilo omejitve, od tega meseca pa so omejeni zgolj na tri naprave. Kdor jih želi več, mora naročiti plačljivo inačico Plus ali Professional.

Razlogov za spremembo Dropbox ni navedel, gre pa verjetno za željo, da bi prodali več plačljivih paketov. Starejši uporabniki, ki imajo sinhronizirane več kot tri naprave, bodo lahko še naprej uporabljali sinhronizacijo na vseh napravah, a ne bodo mogli dodajati novih. To seveda pomeni, da jih bo omejitev prej ali slej ujela, saj na primer posamezne naprave ne mogoče odstraniti in ponovno dodati (ponovna namestitev itd.), če bi s tem presegli mejo treh naprav.

Dropbox je naslednje v vrsti podjetij, ki spoznavajo, kako zelo težko je ljudi prepričati v uporabo programske opreme z mesečno naročnino (software-as-a-service). Od 500 milijonov uporabnikov jih za Dropbox plačuje le 2,5 odstotka. Ker je nadgradnjo na plačljivo verzijo pri domačih uporabnikih najteže doseči, se je v preteklosti Dropbox čedalje bolj osredotočal na podjetja, ki jim je nudil cel kup dodatnih funkcionalnosti, denimo shranjevanje datotek iz Googlovega G Suita ali partnerstvo s Salesforceom. Naslednji korak pa je očitno okrnitev brezplačnih računov. Dropbox v osnovni verziji brezplačno nudi 2 GB, za 8,25 dolarja na mesec pa 1 TB. Box ponuja brezplačno 10 GB, Google Drive 15 GB (ki si jih deli z Google Photos in Gmail), Amazon in Microsoft pa 5 GB. Nobena izmed teh storitev pa nima omejitve na tri naprave.