Microsoft izdal Kinect za Windows

Matej Huš

2. feb 2012 ob 00:50:21

Microsoft je po pričakovanjih izdal verzijo svojega univerzalnega krmilnika Kinect za Windows. Čeprav je bil Kinect sprva razvit za uporabo v Microsofti konzoli Xbox in so ga kasneje zanesenjaki uspeli priključiti tudi na osebne računalnike ter z odprtokodnimi gonilniki tudi usposobiti, Microsoft vseeno cilja na kupce čistokrvne PC-verzije. Ta je od srede na voljo v ZDA, Evropi in Oceaniji za 250 dolarjev (evrov), obeta pa se tudi verzija za izobraževalne ustanove, ki bo 100 dolarjev (evrov) cenejša.

Glavno vprašanje seveda ostaja, kaj je v novi verziji drugače od xboxovske. To je še zlasti pomembno, ker slednja stane precej manj, saj jo subvencionirajo prodane igre, Microsoft pa je obljubil brezplačno dostopnost vse programske opreme za Kinect za Windows. Edini vir zaslužka bo torej strojna oprema Kinect za Windows. Po besedah generalnega menedžerja Grega Eislerja so morali pripraviti nekaj, kar bo uporabno tudi izven dnevne sobe, kamor je omejen Xbox.

Zato ima Kinect za Windows dodano funkcijo near mode, ki omogoča prepoznavanje gibov na razdalji le 40 cm, kar je uporabno pri računalnikih, saj navadno sedimo blizu. Dodatno so izboljšali sledenje skeletu, da bi mogel Kinect laže delovati z več različnimi uporabniki, izboljšano prepoznavo govora in vrsto popravkov za večjo stabilnost. Odslej je na računalnik mogoče hkrati priključiti do štiri Kinecte. Kinect podpirajo Windows 7 in bodoči nasledniki. Microsoft dodaja, da je mogoče z istim SDK-jem na Windows uporabiti tudi Kinect za Xbox, a to odsvetujejo, saj ima verzija za Windows več funkcij oziroma je bolj dovršena.